Una operació conjunta dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Policia Judicial francesa, ha permès desarticular a França una organització criminal dedicada, presumptament, a cometre estafes arreu d’Europa. Vuit persones han estat detingudes durant una operació en la qual s’han fet tres escorcolls, tots a la localitat francesa de Bondy.

El mètode conegut com el “rip deal”

El grup criminal feia servir el mètode que la policia anomenda “rip deal”, que consisteix a mostrar una solvència econòmica que en realitat no existeix per generar confiança en les víctimes. El punt de partida per a la investigació va ser el furt a Barcelona d’un diamant valorat entre set i 15 milions d’euros. Uns fets que es van produir el gener del 2020.

Segons la víctima, els autors van simular estar interessats a comprar el diamant sostret, però, posteriorment, van dur a terme una maniobra de distracció que els va permetre per fer el canvi de la caixa que contenia la peça original per una altra a l’interior de la qual no hi havia  res.

La investigació dels Mossos va permetre identificar l’autora material del robatori, que simulava ser experta en diamants, i la seva parella, que van ser localitzats a Besançon (França). També el tercer investigat, que va simular ser el comprador i que va resultar ser el punt de connexió entre les investigacions de Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional.

Ordre europea per investigar l’organització criminal

El juny del 2020 es va emetre una ordre europea de cerca dirigida a les autoritats franceses amb la finalitat de poder investigar els identificats com a autors del furt del diamant a Barcelona. A partir d’aquí, es van fer intervencions telefòniques a França, gràcies a les quals es va poder comprovar que els autors del furt a Barcelona formaven part d’una organització criminal dedicada cometre estafes a tot Europa.

La recerca va demostrar l’existència d’una organització molt professional, amb activitats delictives molt lucratives.

La investigació també va permetre detectar que es volia vendre un dels diamants sostrets. El dispositiu va possibilitar que es fessin diversos escorcolls domiciliaris i vuit detencions en diverses localitats de França.

A banda, també es van intervenir 10.000 euros en efectiu, dos certificats de joies, documentació relacionada amb la compra d’un habitatge a Romania, una lupa dedicada a l’ús de joieria i una memòria USB que permetia l’accés i les transaccions en una cartera de criptomonedes i el sobre amb els trossos de paper en forma de bitllets.