La baixada de la corba de la tercera onada s’ha estancat a Catalunya i, fins i tot, hi ha hagut petits increments en alguns indicadors com la incidència acumulada, l’Rt. Això, en un moment en què alguns països d’Europa, com Alemanya, han patit un creixement de casos. Davant d’això, el professor de la UPC i investigador del BIOCOM-SC Daniel López Codina alerta que “no és inversemblant que d’aquí a dies o setmanes puguem tenir un creixement semblant”. Ho ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, en què també ha assenyalat que “si cal fer un pas enrere en les normes, cal ser valents i fer-lo”.

Daniel López Codina, al ‘bàsics’
ENTREVISTA COMPLETA

El professor de la UPC ha demanat als responsables de Salut “prudència” i “no fer cap més pas endavant en cap cas” perquè, si no, “ho pagarem molt car”. En relació amb la vacunació, López Codina sosté que “encara estem en un percentatge molt baix” i per això confia que la població no se salti “les regles del joc”. “Veiem la llum al final del túnel però si no vigilem, tornarem a entrar cap endins en lloc de sortir-ne”, ha dit.

“Cal vacunar tot el món i deixar de mirar-nos el melic”

L’investigador del BIOCOM-SC atribueix l’estancament en la baixada de la corba de la tercera onada a l’efecte de variants més contagioses, com ara la britànica, “que han començat a créixer per damunt del que s’esperava”. Tot i això, López Codina defensa que aquestes variants “es poden controlar”, mentre que s’ha mostrat preocupat per la vacunació a escala global: “Si ens vacunem nosaltres i l’Àfrica queda sense vacunar poden aparèixer variants resistents a les vacunes actuals”.

Per aquest motiu, el professor de la UPC defensa que “cal vacunar tot el món i deixar de mirar-nos el melic” i recomana donar suport a les campanyes de vacunació de l’Organització Mundial de la Salut.

“L’optimisme l’hem de guanyar més endavant”

La reducció de casos de les últimes setmanes ha creat, segons López Codina, “un optimisme equivocat dins la població com si ja s’hagués resolt tot”. Per això, l’investigador ha recomanat a la ciutadania que sigui conscient “que l’optimisme l’hem de guanyar més endavant” perquè “el relaxament acaba creant més contagis”.