Salut preveu que dilluns les neveres on es guarden les dosis de les vacunes de la covid-19 estaran buides. Segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, entre aquest dimecres i dijous s’hauran administrat les 17.000 dosis que queden per posar, i les 30.000 dosis que arribaran es posaran entre divendres i dilluns al vespre. “Dilluns haurem posat totes les vacunes distribuïdes”, ha afirmat.

De fet, hi ha 10.000 persones que hauran d’esperar més de 21 dies per rebre la segona dosi. Tot i això, Salut assegura que “no és un problema” perquè hi ha fins a 42 dies de marge per administrar-la.

“Si no tenim vacuna difícilment podem fer un pla”

Argimon no ha amagat la preocupació per la manca de vacunes disponibles. Les dosis de Moderna que havien d’arribar aquesta setmana no estaran disponibles fins dilluns vinent, Pfizer ha retallat prop d’un 60 % la distribució de dosis durant tres setmanes i AstraZeneca també parla d’una retallada del 60 % de les vacunes compromeses a la Unió Europea durant el primer trimestre. “Tota la població ha de saber que amb aquesta situació planificar és molt difícil”, afirma Argimon. En aquest sentit, demana a la Unió Europea i al Govern espanyol una “posició ferma” per reclamar els compliments “d’uns contractes dels quals no coneixem el contingut”.

Per la seva banda, les farmacèutiques europees han dit que confien poder entregar les dosis necessàries per vacunar el 70 % de la població a l’estiu.

Una altra de les preocupacions de Salut és què passarà amb la vacuna d’AstraZeneca, que divendres ha d’aprovar l’Agència Europea de Medicaments. Argimon ha dit que podria estar limitada als menors de 65 anys, fet que suposaria alterar la segona fase del pla de vacunació, que preveia començar a vacunar els majors de 80 anys.

La variant britànica serà predominant a mitjans de març

A banda de les vacunes, l’altre maldecap del Departament de Salut és l’increment de casos de la variant britànica. Es preveu que en 5-6 setmanes aquesta serà “la variant predominant”. Tal com va avançar a betevé, el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall Hebron, Tomás Pumarola, el 8 % dels casos de coronavirus a Barcelona ja corresponen a aquesta variant. Segons Pumarola, quan els casos representen entre un 10 i 20 % la progressió de la variant “és molt ràpida”, tal com ha passat al Regne Unit.

Pumarola també ha explicat que s’està promovent la seqüenciació de les noves variants que preocupen actualment perquè tenen més capacitat de transmissió: la britànica, la sud-africana i la brasilera.

Comparteix a: