Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí
Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí

La vacunació contra la Covid-19, que va començar a la ciutat el 27 de desembre amb l’arribada dels primers vaccins, s’haurà de refredar les properes setmanes. La farmacèutica Pfizer ha anunciat que redueix temporalment el subministrament de la vacuna a Europa.

La companyia ha confirmat a l’agència Reuters que reduirà la distribució les pròximes setmanes mentre millora la seva capacitat de producció. Això vol dir que, en el cas de l’estat espanyol, es rebran un 17,8 % menys de dosis: de les 350.000 que l’Estat i Catalunya reben cada dilluns, a partir de la propera setmana en rebrà 287.770. Aquest alentiment en la producció frenarà el pla de vacunació, que aquest cap de setmana havia agafat “velocitat de creuer”.

Readaptar el pla de vacunació

El Ministeri de Sanitat espera que la farmacèutica comuniqui l’abast de la reducció de la producció de vacunes, per comunicar-ho a les Comunitats Autònomes i adaptar l’estratègia de vacunació, segons han indicat fonts del Ministeri.

Les mateixes fonts han indicat que el Govern estatal està en contacte “directe” amb la Comissió Europea -que va signar el contracte de compra anticipada amb Pfizer-BioNTech-, la resta d’estats membres i els màxims responsables de la farmacèutica per “mitigar” l’impacte de la reducció.

Europa vol que “es respecti el calendari”

Preguntada per aquesta afectació en la campanya de vacunació, la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, ha reclamat a la companyia que “respecti el calendari” de distribució acordat. Tot i això ha assegurat que Pfizer li ha donat garanties que el total de dosis previstes fins al març s’entregaran.

Segons Pfizer, es distribuiran menys dosis en les pròximes tres o quatre setmanes, però de cara a finals de febrer augmentaran significativament les entregues.