El 8 % dels casos de coronavirus a Barcelona ja corresponen a la variant britànica, segons assegura el departament de Microbiologia del Vall d’Hebron. Afirma, a més, que actualment ja hi ha transmissió comunitària i que per tant aquesta variant s’està transmetent entre la població. Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia d’aquest hospital, creu que tot i que ara per ara es tracta d’una variant minoritària, “en qüestió de dies o setmanes hi haurà un creixement exponencial i serà majoritària”.

Pumarola diu que serà així “si ens atenem a l’experiència dels altres països”. Actualment a Catalunya hi ha més d’una vuitantena de casos afectats, una dada que s’ha extret gràcies a la seqüenciació genètica que es fa a laboratoris com el del Vall d’Hebron. La tecnologia d’aquest centre permet llegir el codi genètic del virus de la covid per, entre altres, saber-ne l’origen.

La variant britànica podria ser majoritària d’aquí a dos mesos a Catalunya

Intensificació important de la seqüenciació

El cap de Microbiologia del Vall d’Hebron assegura que aquest centre està treballant de forma coordinada amb el Clínic, l’Hospital de Bellvitge i el Trias i Pujol de Badalona en la seqüenciació genètica del virus. Pumarola assegura que s’ha incrementat de forma important de manera que actualment s’analitzen de l’1 al 2 % de les mostres de coronavirus. Això representa entre 200 i 400 mostres a la setmana.

Preguntat per les variants sud-africana i brasilera, Tomàs Pumarola assegura que pràcticament no se’n tenen dades a excepció que són molt transmissibles.