Salut prioritzarà les visites dels malalts de càncers, els pacients amb patologies pulmonars, cardiològiques, els cribratges i la neurocirurgia. La intenció és atendre tots els malalts que se’ls havia ajornat la visita per l’emergència del coronavirus i tenir-les totes fetes al juliol. Les xifres de visites i intervencions posposades, però, encara no s’han fet públiques. Es creu que la tornada a la normalitat en el sector de la salut arribarà al llarg del 2021.

Els centres d’atenció primària faran tests

Segons ha explicat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, es vol potenciar la capacitat de detecció dels CAP i, per això, es faran testos de coronavirus. De moment, no se sap quan començaran a fer-se les proves diagnòstiques. Comella ha explicat que dotaran la primària per fer telemedicina a tot el país i també als hospitals.

Hi haurà un 25 % de llits d’UCI de forma permanent

El director del CatSalut ha afirmat que s’augmentaran els llits d’UCI de forma permanent en un 25 %. Ara la capacitat s’ha pràcticament triplicat fins als 1.500 llits. La intenció del govern català és que dels 685 llits d’UCI que hi havia a tot Catalunya abans de la crisi, s’hi sumin 150 més, en què seria un total de 835. Segons Comella, els experts treballen amb la previsió que hi hagi un rebrot a la tardor.

Durant la crisi sanitària, Catalunya ha contractat 4.000 professionals, que “en la mesura que sigui possible continuaran en els pròxims mesos” o si més no una part important d’aquests sanitaris, ha assegurat Comella. Actualment ja s’han equilibrat l’atenció a les urgències per malalts de covid-19 i altres malalts en un 50 %.