comprant durant el confinament per coronavirus
Foto: Xavi Calvo

(ACN) El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha advertit que no es té “el peu al coll” al coronavirus i, per tant, ha demanat seguir amb “molta atenció” si es confirma una tendència a l’alça dels nous casos de covid-19. Les dades de positius van repuntar aquest dimecres amb 2.652 nous casos confirmats per una prova diagnòstica. Trilla ha dit a Catalunya Ràdio que pot ser que aquestes dades tinguin una explicació “tècnica i de retards de casos pendents” però “si realment van pujant molt de pressa cal començar a posar els semàfors en groc o si no després en vermell”. Sobre les properes fases del desconfinament, ha recomanat als esportistes que, a més de seguir les normes, comencin a fer exercici “a poc a poc”.

Trilla ha dit que les dades de nous positius “són indicadors ràpids” i “molt útils” i, per tant, ha demanat “veure exactament què ha passat” i seguir aquesta dada “amb molta atenció”. “Si ens hem d’esperar a veure un increment de casos molt greus o que han mort, arribarem tard, perquè això es produeix entre set i 10 dies més tard”, ha advertit.

Sobre l’anunci del Govern espanyol de fer la desescalada utilitzant les províncies com a “unitat bàsica”, que ha estat criticat per diversos dirigents autonòmics, Trilla ha demanat utilitzar el sistema que permeti “facilitar millor les dades”. “Em va semblar que hi havia un bon clima per intentar entendre’s”, ha reblat.

Estudis amb remdesivir

Ha posat en valor l’estudi internacional on participa l’Hospital Germans Trias que ha demostrat que el fàrmac anomenat remdesivir accelera la recuperació dels malalts de covid-19. “Fins ara utilitzàvem fàrmacs pensant que anaven bé però no en teníem la certesa”, ha explicat el doctor.

Ha dit que el nou estudi “intenta evitar qualsevol possibilitat d’error o biaixos”. Amb estudis com aquest “van sumant evidències, i si totes van en la mateixa direcció, anem bé”, ha afirmat Trilla, molt content que hi participin diferents hospitals.

Pel que fa a la nova fase del desconfinament que permetrà sortir a fer esport, el metge ha demanat que convé prendre la nova mesura “amb la mateixa filosofia que fins ara”. “Després de tants dies em temo que molts faran figa si volen començar molt forts”, ha dit. A més de seguir les normes pròpies, ha dit que cal tornar a fer esport “molt a poc a poc”.