Primer dia en funcionament del punt de vacunació sense cita de la UAB

Els centres d’atenció primària han començat aquest dilluns la campanya de vacunació de la grip. En el cas de les persones majors de 70 anys, la punxada contra la grip coincideix amb l’administració de la tercera dosi de la vacuna de la covid-19. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afirmat que “aquest any sí que veurem grip”, no com l’any passat, quan la presència del virus va ser residual. La cobertura vacunal el 2020 va ser del 62 % en persones de 65 anys o més, i del 26 % en persones dels 14 als 59 anys amb factors de risc, un grup d’edat “on tenim oportunitat de millora”. Un 41,7 % de les dones embarassades es van administrar el fàrmac i, en el personal sanitari, la vacunació va arribar al 42,5 %.

A qui va dirigida la vacuna de la grip?

La vacuna contra la grip es recomana especialment al personal sanitari i sociosanitari i a les persones amb risc de desenvolupar formes greus de la malaltia (majors de 60 anys, persones amb hipertensió, dones embarassades, infants de sis mesos a dos anys prematurs, persones immunodeprimides i també els docents). Salut n’ha comprat 1.750.000 dosis, 120.000 més que la campanya del 2020.

Segons Cabezas, “és el primer any que comprem totes les vacunes de prevalents”. Diu que són les que donen més protecció.

Els CAP, centres cívics i biblioteques són els punts de vacunació

Els professionals dels CAP tindran un paper fonamental en aquesta campanya perquè seran els encarregats d’administrar les dues vacunes, contra la grip i la tercera dosi de la covid. A banda, hi haurà altres espais externs (fins a 385), com centres cívics i biblioteques, on s’administrarà la vacuna, sempre a prop del centre de salut de referència.

L’estratègia de Salut no recomana immunitzar els nens. En el cas que algú vulgui fer-ho, haurà de comprar el vial i el mateix pediatre li explicarà què ha de fer per obtenir-lo, segons ha dit Cabezas.

La tercera dosi, a punt per als majors de 70

Les persones majors de 70 anys comencen a rebre la tercera dosi de la vacuna contra la covid, sempre que hagin passat sis mesos des de l’última dosi. Després, els seguirà el grup de 65 anys.

Abans han rebut la tercera punxada els pacients immunodeprimits i la gent gran en residències.