Amb l’arribada del fred, aviat es començaran a diagnosticar els primers casos de grip, una malaltia que acostuma a marcar un pic a finals de gener. Els pediatres creuen que aquest any pot tenir una incidència important en infants. El motiu, que la majoria no han estat mai en contacte amb la grip, perquè l’any passat el virus predominant va ser el SARS-CoV-2, que va desplaçar el virus de la grip. Per això, l‘Associació Espanyola de Pediatria demana vacunar els nens d’entre 6 mesos i 5 anys per protegir-los del virus. És una vacuna que no està finançada en aquesta franja d’edat, però que s’aplica amb èxit a països com el Regne Unit, on està finançada fins als 11 anys.

Nens: principals transmissors de la grip

La Societat Catalana de Pediatria destaca que, a diferència de la covid, els nens sí que actuen com a transmissors importants de la malaltia i l’encomanen a la família i el seu entorn. I la franja entre els sis mesos i els cinc anys és una de les que concentra més incidència. És justament per això que els pediatres ara subratllen la necessitat d’immunitzar-los.

Les vacunes, clau per evitar ingressos infantils per grip

La Societat Catalana de Pediatria explica que la grip té una afectació important en infants, que poden fer una pneumònia o bronquitis i acabar ingressats. Una dada força desconeguda és que la taxa d’hospitalització infantil per grip és igual a la de persones de més de 65 anys. En el cas dels menors de 6 mesos, només un 25 % dels ingressats tenia patologies prèvies. I un 10 % van ingressar a l’UCI.

Per evitar aquests ingressos i complicacions recomanen la vacuna, que pot tenir una eficàcia d’entre un 60 i un 80 % en infants. Cada any moren a Espanya per grip una mitjana d’entre tres i 10 menors.

Nens a l'hospital
La grip provoca pneumònia i bronquitis en infants, que poden requerir ingrés hospitalari

Vacuna no finançada per Salut en infants

Malgrat aquests arguments, de moment, la vacuna de la grip per a infants no està finançada pel sistema públic de Salut (a excepció dels considerats de risc). Per això, les famílies que ho vulguin podran adquirir-la a les farmàcies amb recepta pediàtrica. Actualment existeixen diferents versions comercials de la vacuna tetravalent que inclouen quatre variants del virus (Flucelvax Tetra, Fluavix Tetra, Influvac Tetra, Vaxigrip Tetra).

L’esprai nasal, una opció innovadora

A països com el Regne Unit fa temps que la vacuna de la grip infantil està inclosa en el sistema públic de salut i l’apliquen gratuïtament fins als 11 anys. A més de les injectables, administren una vacuna innovadora, un esprai nasal que ha demostrat una protecció del 80 % en infants.

vacuna grip en esprai nasal
La vacuna en esprai nasal té una protecció de fins al 80 %.

A Catalunya la campanya de la grip arrenca el 25 d’octubre, amb vacunació finançada per als grups de risc de qualsevol edat. En el cas d’infants, la vacuna de la grip queda coberta per aquells que tenen patologies prèvies o conviuen amb un familiar considerat de risc.