Vacuna contra la covid-19

Els responsables de Salut a Catalunya han tornat a comparèixer aquest dimarts per explicar l’avanç del pla de vacunació a Catalunya. Una de les notícies que ha marcat la jornada és la decisió de Johnson&Johnson d’endarrerir l’entrega de vacunes de Janssen a Europa després dels sis casos de trombosis “greus” estranyes que s’han detectat als Estats Units. La sotsdirectora de Promoció de Salut, Carmen Cabezas, ha confirmat que Catalunya no rebrà dimecres les 24.000 dosis de Janssen i ha dit que estan a l’espera de veure com i quan arribaran.

Mentrestant, es continuarà vacunant la població amb Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Pel que fa als beneficis del vaccí, Cabezas ha detallat que, segons els estudis fets per Salut, el risc d’ingressar a la UCI es redueix a la meitat en el cas de les persones que acaben de ser vacunades i quan han passat 21 dies després d’haver rebut la primera dosi aquest risc pràcticament desapareix. Precisament, aquest dimarts s’ha publicat un estudi fet a residències i personal sanitari en què es conclou que a vacuna de Pfizer redueix en un 98 % el risc de morir per covid-19 a les residències.

Aquests resultats arriben en un moment en què els canvis de criteris a l’hora d’administrar la vacuna d’AstraZeneca pels pocs casos de trombosi greus detectats han generat desconfiança en part de la població. Cabezas ha concretat que a la majoria de punts de vacunació hi ha un 10 % de la gent citada que no va a vacunar-se: “Però hi ha molta més gent que sí hi acudeix”, ha volgut deixar clar.

Quines restriccions i mesures hi ha a Catalunya?

També ha comparegut la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha aprofitat per llançar un missatge al Govern espanyol i demanar d’espaiar l’administració de la segona dosi de Pfizer dels 21 a 42 dies com ja s’està fent en altres països europeu: “S’està arribant a molta més gent vacunada en menys temps. Es tracta de vacunar més ràpid sense disminuir la protecció.”, ha assegurat.

Vacuna AstraZeneca

Pel que fa a la situació epidemiològica, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que ara mateix li preocupa més la situació a les UCI que no tant l’augment de contagis perquè “no estem en un número explosiu de casos nous”. Argimon ha lamentat que a cada onada que Catalunya supera hi ha gent que continua ingressada a les unitat de cures intensives: “No acabem de fer net perquè necessitem moltes setmanes de restriccions per baixar la xifra. I cada vegada que comencem una onada, la situació als hospitals es tensiona més i més”, ha advertit.

La compareixença arriba l’endemà que hagi començat la vacunació amb AstraZeneca de persones de 69 anys i el dia abans que estava previst que arribessin les primeres dosis del vaccí de Janssen. Tot plegat, mentre continua el debat sobre l’efectivitat dels vaccins i els possibles efectes secundaris.