‘Som barris’ és el nou llibre de l’historiador barceloní Ivan Patrici Navarro. Explica el paper de les dones en l’associacionisme i les reivindicacions als nuclis de barraques que es van formar a l’entorn de Can Baró i el Carmel a mitjans del segle passat. Ja està disponible en format digital i ho estarà també en format físic a partir del setembre.

Recull el testimoni de vuit dones que van viure en barris de barraques

Segons Navarro, l’objectiu de l’obra és aportar una visió de gènere al relat que fins ara s’havia publicat sobre la vida a les barraques d’aquesta part de la ciutat. Ho fa a través de les experiències de vuit dones que han viscut part de la seva vida als nuclis de barraques que hi va haver al voltant del turó de la Rovira fins a principis dels anys 90.

M’he limitat a fer d’investigador que acompanya les experiències d’aquestes barraquistes. En cap cas valoro ni jutjo el que m’estan dient i ni de bon tros recondueixo el relat. Jo només recullo i provo d’obtenir conclusions
Ivan Patrici Navarro, historiador

Pilar Funes és una de les participants en el llibre. Explica, per exemple, que les dones embarassades se situaven al capdavant de les manifestacions que es van fer per reclamar millores i serveis bàsics a la zona. Ho feien així perquè, assegura, la policia de l’època no era tan dura amb elles. Una altra de les exbarraquistes que han participat en la iniciativa és Maria Arquillo. Adverteix que, alhora, estaven oprimides fins al punt que no podien anar a un bar ja que no estava ben vist en l’àmbit social.

I és que la de les dones va ser una lluita doble. A banda de la implicació amb les reivindicacions veïnals per aconseguir millores per al barri van haver de batallar, a més, per adquirir drets que se’ls negaven només per ser dones. Tot plegat forma part de la tesi d’un màster que ara l’autor presenta en format llibre sota el títol ‘Som barris’. Hi ha programades diverses presentacions principalment en equipaments de la zona de cara als propers mesos.