metges atencio pacient coronavirus

(ACN). El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha acordat “condicionar l’activitat” dels centres de la xarxa pública (SISCAT) “de manera que s’atengui només aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable” davant de l’impacte de la cinquena onada, segons una resolució signada aquest dimarts.

Fonts de Salut confirmen que “es reserva tota la capacitat per a activitat urgent i emergent o no ajornable” i que la mesura afecta tots els nivells assistencials. L’objectiu és preservar les vacances dels sanitaris i poder atendre l’alta demanda.

La resolució s’aprova per a un màxim de tres mesos i Salut ha traslladat les mateixes mesures als centres privats. Es preveu que en els propers 10 dies continuï incrementant-se el nombre de pacients ingressats.

Segons fonts de Salut, les mesures recollides en la resolució busquen evitar que es cancel·lin les vacances dels professionals i preservar “per sobre de tot el descans del col·lectiu sanitari i, alhora garantir que es pugui fer front a una demanda molt important”. L’objectiu, recull la resolució, és “facilitar la reorganització dels equips de professionals i optimitzar tots els recursos necessaris”. Es tracta d’un col·lectiu que ha tocat sostre pel que fa a l’absentisme, sobretot per baixes i excedències.

Pressió assistencial com a la primera onada

Les mateixes fonts assenyalen que la pressió actual és “proporcional” als nivells de la primera onada a l’atenció primària, al 061 i als hospitals. Cal tenir en compte que la situació és més tensa pel fet de ser estiu i que, respecte a la primera onada, la demanda de patologia urgent i emergent que no correspon a la covid-19 és més alta.

Actualment hi ha 2.028 pacients ingressats a planta als hospitals i 458 persones a les UCI, amb la previsió que s’arribi a les 500 aquest cap de setmana. Segons ha informat en diverses ocasions Salut a principis d’any, a partir dels 500 llits d’UCI la desprogramació és “generalitzada” atenent a criteris clínics i a partir dels 650 pot arribar a afectar processos urgents. Això, quan no és estiu.

Segons la resolució, la mesura s’aplicarà sota criteris de proporcionalitat i flexibilitat per “promoure l’aprofitament òptim dels recursos” i la “màxima equitat territorial possible”.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va informar aquest dijous que la majoria de centres sanitaris estaven desprogramant activitat des de feia dies i que la situació del sistema sanitari és “molt crítica”.

Marea Blanca alerta d’una “militarització” del sistema

Marea Blanca alerta en un comunicat que amb aquesta resolució el CatSalut crea una “nova figura normativa: l’estat d’emergència sanitària a criteri del conseller“, i que les facultats descrites en l’ordre “suposen pràcticament la militarització del sistema sanitari públic català” i “del seu personal”.

La plataforma lamenta que la cinquena onada ha empès el sistema sanitari “a la seva màxima tensió” en un moment amb “treballadors de baixa, altres esgotats i altres en legítimes i necessàries vacances”, i que no s’hagi reforçat l’atenció primària.

Marea Blanca adverteix que la “renúncia a l’accessibilitat a l’atenció primària i al seguiment de crònics són vies de sortida fàcils però que posen també en perill la salut pública“. En aquest sentit, alerta que si no es garanteix l’accessibilitat als CAP, es “perjudicarà la població més pobre, perquè qui pugui podrà accedir igualment als serveis de pagament”.