23 carrers de Gràcia guarniran aquest any el sostre per la festa major. Un carrer menys per la baixa temporal del carrer de la Perla. Quan queda menys d’un mes perquè comenci el 14 d’agost amb el pregó a càrrec de Jordi Cuixart, els festers ja preparen els decorats per tenir-ho tot a punt. En aquesta edició amb distàncies, bombolles i ventilació als tallers.

Són decoracions senzilles fetes amb material reutilitzat i reciclat. Els carrers no han pogut fer activitats durant l’any i no han pogut recuperar-se econòmicament després de la festa pràcticament virtual de l’any passat. Ara, a més, se suma la incertesa del que es podrà fer. “Estàs improvisant, intentes tenir-ho tot lligat com si fos un any normal. 30 o 40 plans entremig. Ha baixat el nombre¡ de gent i sobretot l’actitud i les ganes de tots plegats, vull dir arribes dies aquí derrotista, depèn del que sents, i dies animat”, explica Sergi Edo, president de la comissió del carrer de Joan Blanques de Baix.

Menys participació sense actes durant l’any

Els carrers de festa major han notat una davallada de la participació. Creuen que la causa és la manca d’activitats durant l’any, i la situació sanitària que genera poca confiança a compartir espais. La Susanna Font del carrer de Verdi del Mig diu que són tres persones les que estan treballant el guarnit més activament, ja que “costa molt, la gent es desvincula, com que no fem actes, venir aquí només per fer guarnit costa molt enganxar la gent i, és clar, això és un problema que no tenim només nosaltres, el té tothom i ara aquí hem de mantenir distàncies, hi ha aquest recel”.

Recuperar el màxim d’activitats possibles

Tot i els ànims que són una muntanya russa, la festa es farà i l’objectiu dels organitzadors és poder recuperar el màxim d’activitats possibles als carrers. La premissa és que cada carrer podrà fer fins a un màxim de tres activitats, una de les quals, musical. Segons si hi ha noves mesures sanitàries, la programació s’anirà adaptant. “Estem constantment enviant-nos whatsapps amb la gent del districte del que la Generalitat o Procicat acaba de treure, canviar unes mesures, el DOGC surt demà, ens el mirem i ens adaptem i així anirem fent fins a l’últim dia“, assegura Carla Carbonell, presidenta de la Fundació de la Festa Major Gràcia. Una de les qüestions que preocupa és si podran celebrar sopars veïnals, un dels moments de més comunitat de la festa.

Talls de trànsit per fer guarnits al carrer

Amb la incertesa de la situació al 15 d’agost, els veïns continuen construint els guarniments que són part de l’essència d’aquesta festa bicentenària. Ara ja ho poden fer al carrer durant els caps de setmana, ja que han començat els talls de trànsit perquè puguin treballar a l’exterior i compartir la feina amb el barri.

Talls de trànsit als carrer de la Vila de Gràcia per preparar els guarniments