“La corba va baixant però continuem amb una altíssima pressió assistencial“. La consellera de Salut, Alba Vergés, resumeix així la situació epidemiològica. La bona notícia és que la velocitat de propagació de la covid, l’Rt, es manté estable, a 0,93, i que el risc de rebrot ha baixat fins als 592 (-9). El pic de contagis, per tant, sembla superat. Tot i això, la pressió als hospitals continua empitjorant. Aquest dilluns s’han superat les 3.000 persones ingressades amb covid, de les quals 684 estan en llits de crítics. Les previsions, a més, no són bones i les xifres continuaran creixent.

Davant d’aquesta situació, els col·legis professionals de metges i infermeres s’han sumat a la veu de molts experts que reclamen un confinament més estricte. Vergés assegura que, de moment, les mesures funcionen però també alerta: “Hem de veure que siguin suficients”.

La variant britànica: “La transmissió és aquí”

Entre els maldecaps que té ara Salut, i que podrien complicar les xifres, hi ha l’increment de casos de la variant britànica i la situació “preocupant” de l’entorn, és a dir, d’algunes comunitats autònomes. Alba Vergés, ha explicat que a Catalunya hi ha una seixantena de casos confirmats de la variant britànica de la covid-19. A més alguns d’aquests casos, ha dit, “ja no són fruit d’un viatge” al Regne Unit. “Podem considerar que és una transmissió d’aquí”, ha dit. En aquest sentit, Vergés ha assegurat que caldrà ser “molt vigilants veient el que ha passat en altres països europeus”, i augmentar el ritme de seqüenciació del virus.

Preocupació per la situació a l’estat

També preocupa a Salut la “corba disparada” de contagis que hi ha en algunes comunitats autònomes com València, Extremadura, Andalusia o Madrid. “Són situacions de no tenir sota control aquesta epidèmia”, ha alertat Vergés, i li recrimina al “ministre candidat Salvador Illa” que deixi el càrrec “en el pitjor moment de l’epidèmia”.

La consellera destaca l’esforç de la Generalitat “d’anar a buscar el virus” en contrast amb altres comunitats. Aquesta última setmana s’han fet 374.000 proves, sobrepassant “el milió de proves al mes”.