La torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família estarà enllestida aquest 2021. Aquest és el calendari amb què treballa el Patronat, un cop s’han reprès les obres aquest dilluns. Els treballs tornen a engegar després de més de 10 mesos aturats per la pandèmia del coronavirus.

Aquest primer dia els operaris han tornat a trepitjar la zona, tot i que de moment, les grues no es belluguen. Al llarg d’aquesta setmana començaran a portar el material del taller que tenen al Bages, on des de l’octubre estan treballant per tenir a punt les peces que formaran l’últim tram de la torre de la Mare de Déu.

Com serà la torre de Maria?

La torre de la Mare de Déu, o torre de Maria, és la segona més alta del monument, amb una alçària de 138 metres. La construcció ja està força avançada, però hi falten els elements de la part superior, els darrers 25 metres.

La torre de Maria estarà coronada per un estel de 12 puntes de vidre texturat. Té un diàmetre de set metres i mig i estarà il·luminat des de dins. Aquesta serà la darrera part que es col·locarà, al capdamunt de la torre, una operació que es preveu fer durant el mes de desembre. I, per tant, il·luminarà les nits de les festes de Nadal d’aquest any.

Estrella corona torre mare de deu Sagrada Família

Abans, durant el primer trimestre de l’any, s’hi col·locarà la corona, un element de pedra de sis metres d’alçària. Està decorat amb 12 estrelles de forja, que en rodegen la part inferior de forma ascendent.

Entre la corona i l’estel, s’hi posarà el fust o llanterna, de 18 metres d’alçària, una operació que segons les previsions es durà a terme durant el tercer trimestre de l’any. Aquesta part té forma d’un hiperboloide, acabat en tres braços que sostindran l’estel. La superfície exterior està recoberta de trencadís de tons blancs i blaus.

Aturada de les obres i dels ingressos

Tot i la represa dels treballs, la Junta Constructora ja va alertar al setembre que no es podrà complir el calendari previst. La paràlisi en la construcció i la manca d’ingressos, ja que el temple està tancat al públic, obligaran a allargar les obres fins més enllà del 2026. De moment, no s’ha concretat quin serà el nou horitzó temporal.

Només s’ha programat la construcció de la torre de la Mare de Déu. No tenim cap previsió de quan tornarà a haver-hi visitants i, per tant, no es pot programar cap altre element constructiu.
Jordi Faulí, arquitecte director de les obres

Sense turistes i amb el confinament municipal, de moment, la Sagrada Família continua tancada al públic i sense visitants. De fet, per ara no hi ha cap data per obrir les portes del temple. Perquè tornar a l’activitat sigui rendible, calen un mínim de 600 visitants diaris.

Aquest 2021 s’invertiran 17 milions d’euros en les obres, uns diners que provenen dels estalvis de la basílica i que queden molt lluny dels 100 milions d’euros que s’hi van invertir el 2019. De fet, ara al temple treballen set operaris —i set més al taller del Bages—, quan fa dos anys eren un centenar.