(ACN/Redacció) Les peces escultòriques que culminaran les torres dels evangelistes Lluc i Marc s’han començat a col·locar aquest dijous. Són dues de les quatre torres centrals dels evangelistes, que envoltaran la torre de Jesús, i faran 135 metres d’alçària, les terceres més altes del temple.

Per identificar quin evangelista representa cada torre, tal com va projectar Gaudí, aquestes acaben amb la figura corresponent del tetramorf, amb el llibre i les ales; figures que la iconografia cristiana, l’art i l’arquitectura han utilitzat des de fa segles per representar els evangelistes. En concret, la torre de Lluc culmina amb una escultura d’un bou i la torre de Marc amb un lleó.

Les dues figures s’il·luminaran per primera vegada el dia 16 de desembre, coincidint amb la sortida del tradicional Concert de Nadal de la basílica de la Sagrada Família.

Primera actuació: culminar la torre de l’evangelista Lluc

Aquesta setmana s’estan col·locant les dues ales de la figura del tetramorf que culminarà la torre de l’evangelista Lluc. Aquest element, igual per a les quatre torres, està compost per un hiperboloide el·líptic de nou metres d’alçària de formigó blanc. Les ales s’han projectat de formigó, amb un armat d’acer de gran complexitat geomètrica i d’una qualitat i resistència especials.

Un cop enllestides les ales, les properes setmanes està previst seguir amb la col·locació del llibre i, finalment, de la figura escultòrica, en aquest cas el bou. Posteriorment, les tasques se centraran en la torre de Marc, que seguirà el mateix procediment, és a dir, primer la col·locació de les ales, després del llibre i, finalment, la figura del lleó. Els treballs es duran a terme entre les bastides actuals que cobreixen les dues torres, les quals s’aniran retirant durant el mes de desembre a mesura que avanci la col·locació de les peces escultòriques.

Els propers passos: les torres de Mateu i Joan i la torre de Jesucrist

Un cop enllestides les torres de Lluc i Marc, el 2023 la Junta Constructora preveu acabar les dues torres dels evangelistes que falten, les de Mateu i Joan. El 2025 també preveuen tenir enllestida la capella de l’Assumpta i els sis claustres annexos i, entre aquest any i el 2026, la torre de Jesucrist, la més alta de tot el temple, de 172,50 metres d’alçària.