salut mental
Foto: Ümit Bulut

(ACN/Redacció) Haver patit un trauma durant la infància triplica el risc de patir un trastorn mental anys després, ja d’adult. Ho recull un estudi recent liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) que analitza les revisions i investigacions publicades fins al moment en revistes especialitzades. Davant d’aquests resultats, Bridget Hogg, investigadora de l’IMIM, psicòloga i primera autora del treball, considera que cal un abordatge dels pacients que també tingui en compte la seva història. “Ara preguntem què no funciona, però no què ha passat a la seva vida, perquè per fer-ho cal obrir temes potencialment dolorosos i s’evita”, reflexiona.

A més, les persones amb aquest tipus de patologia que han patit traumes previs, tenen un pitjor curs de la malaltia. El treball també destaca el fet que altres traumes com les catàstrofes, morts violentes o abusos familiars poden afectar les persones i generar-los canvis estructurals i funcionals al cervell que obren la porta a trastorns mentals en el futur.

Més de 93.000 casos

En total, les publicacions analitzades en l’estudi recullen més de 93.000 casos, que revelen una relació directa entre el fet de patir un trauma psicològic en edat pediàtrica i el risc de desenvolupar una patologia mental anys després.

Els traumes més habituals en la infància són l’abús emocional, el físic i el sexual, tant com la negligència emocional o física, i també l’assetjament escolar, entre molts altres. Haver patit una d’aquestes situacions provoca un dany cerebral, una seqüela física, però també psicològica, en forma de diversos trastorns.

“És l’evidència més sòlida fins avui en dia, que el trauma psicològic realment és un factor de risc per patir més endavant un trastorn mental”, apunta el doctor Benedikt Amann, autor principal del treball, investigador del Grup de Recerca en Salut Mental de l’IMIM-Hospital del Mar i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM).

Amann també fa una crida a invertir més en prevenció: “Per exemple, ajudar les famílies en l’educació i instaurar programes per evitar casos d’assetjament escolar, que és un factor de risc molt important de patir un trastorn mental, tant per a qui el rep com per a qui l’exerceix”.