Aquesta setmana s’està celebrant a Barcelona l’esdeveniment d’esports aquàtics més important del món per a persones amb lesions medul·lars, el Camp Spinal H2O. L’organitzen conjuntament l’Institut Guttmann i la fundació noruega Sunnaas. Durant set dies, una seixantena de participants duen a terme tot tipus d’esports d’aigua, com submarinisme, surf de rem, moto aquàtica o vol nàutic, entre d’altres.

Els participants són persones que han patit una lesió medul·lar fa relativament poc i que comencen a refer les seves vides. Segons el coordinador del campus, Àlex Castan, l’estada va més enllà de l’esport i l’entrenament físic. “Són importants l’aspecte social i l’emocional. Que facin totes aquestes activitats els dona una empenta perquè vulguin fer més coses d’ara endavant”.

Camp Spinal H2O

També els ajuden els instructors. Són persones que també tenen una lesió medul·lar però de fa anys i poden aportar la seva experiència. Quico Tur, campió d’Espanya en diverses ocasions de tenis en cadira de rodes, n’és un. “És un món que estan descobrint i tot és nou per a ells i l’instructor els pot ensenyar coses del seu nou dia a dia que potser encara no dominen”.

És el tercer any que es duu a terme aquest campus a Barcelona i la voluntat dels organitzadors és que perduri en el temps. Cada any que passa reben més sol·licituds i creix el nombre de participants. De moment, perquè en puguin gaudir el màxim de persones possible, no permeten que puguin repetir d’un any a l’altre.