En una escena gairebé calcada a la de la pel·lícula d’Antonio Mercero ‘La cabina’, del 1972, aquest dilluns els operaris municipals s’han endut en una grua l’última cabina de telèfon de Barcelona.

És el símbol de tota una època passada i també forma part de la història del barri de Sant Genís dels Agudells. Després que Telefónica la cedís a l’Ajuntament, ara es restaurarà per donar-li un altre ús, decidit pels veïns. La regidora del Districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, ha volgut insistir en la importància de rehabilitar “aquest tipus de mobiliari urbà de la ciutat perquè forma part de la història quotidiana dels barris”.  

La regidora ha subratllat que Barcelona sempre ha “reivindicat els elements singulars històrics que enriqueixen el paisatge urbà de la ciutat”. Afegeix que salvar elements com aquesta cabina forma part d’una estratègia global de recuperació de la qualitat de la imatge urbana.

Una grua s’enduu la cabina per restaurar-la

Destí decidit pels veïns

Els veïns del barri sempre han estat molt pendents del destí final de la cabina. Al 2017 una veïna, l’Anna Farré, va iniciar una campanya de recollida de signatures per mirar d’assegurar la supervivència de la cabina, l’única que encara conserva un sostre, portes i recobriment de vidre, de les més de 500 cabines que queden a la ciutat de Barcelona. 

Operaris retiren l’última cabina de la ciutat

Finalment, aquell mateix any es va iniciar una votació popular per acabar de decidir el destí final de l’última cabina de telèfon de Barcelona, i finalment serà un punt d’intercanvi de llibres situat a la plaça de Meguidó, just al costat del centre cívic del barri.