El Departament de Salut ja ha distribuït mig milió de tests d’antígens als Centres d’Atenció Primària, residències i urgències hospitalàries de Catalunya. Aquestes proves de detecció ràpida permeten detectar un cas positiu de coronavirus en menys de 15 minuts i des de la consulta, sense passar pel laboratori. La prova és fa prenent una mostra nasofaríngia, com a la PCR, però permet els pacients saber al moment si són positius.

Només vàlids per als pacients amb símptomes

Els testos s’estan fent servir en els casos sospitosos, ja que són més fiables en pacients que fa menys de cinc dies que tenen símptomes. Per als asimptomàtics, es continuarà prioritzant la PCR, més útil per detectar possibles positius que passarien desapercebuts, com per exemple els cribratges massius.

Més barats i ràpids que les PCR

En una roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés ha explicat els avantatges dels testos sobre la PCR perquè  “són més ràpids, tenen menys complexitat logística i alleugereixen la càrrega dels laboratoris.” Malgrat això, ha explicat que la PCR serà la principal eina de detecció en el gruix de casos, per ser més específica i eficaç.

Aquests tests d’antígens s’han distribuït des d’aquest dimecres als CAP en plena segona onada de la pandèmia. Una eina més de diagnòstic que se suma a les proves d’automostra de PCR, que també estan disponibles a residències. El Departament de Salut n’ha comprat un milió, ampliables fins als tres milions.