Una de les polèmiques d’aquesta pandèmia ha estat la gestió del coronavirus a les residències de gent gran, on els usuaris han estat dels col·lectius més castigats. Segons les xifres del Departament de Salut, una de cada tres persones que ha mort per la covid-19 a Catalunya era en una residència. Fins ara, han estat 4.091 els avis i àvies que han mort en aquests centres.

Amb aquests antecedents, ara que l’activitat es torna a reprendre, el sector fa un crit d’alerta i demana previsió en els protocols perquè aquesta situació no es torni a repetir. Ara mateix, les residències catalanes apliquen el protocol previst per a la fase 3 de la desescalada, malgrat que el país ja ha superat el sistema de fases i que ha entrat en l’anomenada nova normalitat.

“L’atenció primària ha d’estar molt pendent de les residències. No evitarem els rebrots però hauríem de poder controlar-los.”

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha reconegut que els va desconcertar el canvi sobtat de fases que van viure alguns territoris perquè en 48 hores van avançar a fase 3 i l’endemà ja s’entrava a la represa. Divendres es van reunir amb el Departament de Salut i els van explicar part del pla sectorial que s’està preparant des del govern i que, probablement, s’activarà la setmana vinent. La directora general de l’entitat, Montse Llopis, ha remarcat que en tot moment caldrà prudència i ha demanat responsabilitat a les famílies: “Hem de tenir un bon control dels EPI (equips de protecció individual), que abans no hi era, implicació de Salut i l’atenció primària ha d’estar molt pendent de les residències. No evitarem els rebrots però hauríem de poder controlar-los”, ha raonat.

“Sembla que s’han oblidat una altra vegada que som aquí”

Per a residències com l’Olivaret, ubicada a la Dreta de l’Eixample, el pla que està preparant Salut ja arriba tard. La directora del centre, Íngrid Silvestre, ha lamentat que no s’hagin previst abans les mesures que han d’aplicar en la nova normalitat, en la qual ja estem immersos. A més, es queixa de contradiccions en els protocols que hi ha en marxa: “Els residents poden rebre visites amb les mascaretes, pantalles, distància, etc. i ho han de fer al pati, però per arribar-hi s’ha de passar sí o sí per l’interior de l’edifici. Vaig preguntar com havíem de gestionar això i no m’han respost. […] Aquestes visites s’han de fer amb totes les mesures però, alhora, els usuaris poden sortir a passejar amb els familiars durant una hora al carrer”, ha denunciat.

Els centres de dia integrats, obligats a tancar

En el seu cas, les restriccions actuals impedeixen reobrir el centre de dia que hi ha integrat a la residència i, per tant, no poden atendre la gent gran que hi anava. Els truquen diàriament i els ofereixen tallers telemàtics però Silvestre considera que aquesta és una solució a curt termini: “L’atenció que necessiten quan les famílies comencen a treballar, que és que vinguin al centre de dia, no la podem fer, i és una altra de les contradiccions. Sembla que s’han oblidat una altra vegada que som aquí”, ha lamentat. Per això, és planteja traslladar aquest equipament a un altre local amb el sobrecost que això suposaria.

“Estem escatimant proves una altra vegada”

Mentre les residències esperen el nou protocol que hauran d’aplicar, els familiars segueixen amoïnats. El Jaume Augé té al seu pare, que va contraure la covid-19 però se’n va sortir, a la residència Los Olivos, al Carmel. Segons Augé, en aquest centre han mort una trentena de residents per la malaltia i tem que el virus hi torni. Sospita que, novament, no es fan proves PCR a tothom i posa com a exemple el seu cas particular: “El meu pare va anar a urgències (per una transfusió de sang i no per símptomes) i ara ha d’estar 14 dies aïllat perquè ha estat en una zona considerada de risc. Per què no li fan una PCR? Si el resultat és negatiu no cal que el tinguin confinat 14 dies. Ja ha passat tres mesos aïllat. […] Estem escatimant proves una altra vegada.”, ha sentenciat.

A Catalunya, en un principi la gestió de les residències depenia del Departament de Treball, Assumptes Socials i Família, amb Chakir el Homrani al capdavant, però davant de les crítiques de descontrol, Salut va acabar agafant-ne les regnes. Setmanes després, la fiscalia va obrir investigacions penals a 24 residències de gent gran de la província de Barcelona.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a