Cada any arriben a Catalunya uns 20 milions de turistes estrangers, però enguany la xifra es reduirà, com a mínim, a la meitat. El govern pronostica una caiguda del turisme d’entre el 41 i el 53 %. Així ho ha explicat aquest diumenge a RAC 1 la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, que ha admès que “estaria contenta si vinguessin 10 milions de turistes estrangers, la meitat de l’habitual”.

El que de moment és clar és que el turisme canviarà. Enguany la consellera preveu que vingui turisme de proximitat geogràfica. França serà el mercat més important. I el Regne Unit i Alemanya ja són considerats mercats madurs, amb habitants amb ganes de tornar a venir a Catalunya. La gran diferència serà que aquest estiu no veurem turistes americans o asiàtics, que en els últims anys no paraven de créixer. Un turisme que generava molta més despesa. “Els americans i japonesos generen el triple de despesa. Sempre diem que 100.000 japonesos són 300.000 anglesos. A més, són turistes que es complementen molt. El turista japonès per exemple no vol sol, sinó que valora molt el turisme cultural” ha explicat Chacón.

La consellera ha dit que des de la Generalitat també es vol incentivar el turisme interior. I ha detallat els resultats d’una anàlisi feta per conèixer la intenció de viatge i reserves de la població. Segons aquest estudi, el 40 % de la gent té intenció de fer vacances i el turisme domèstic o d’interior se situa en primera posició. “El 30 % anirà a segona residència, el 20 % en hotels i el 15 % en apartaments”, ha assegurat.

Chacón, però, ha subratllat que, en un any habitual, el turisme d’interior només representa el 8 % del total d’ingressos de l’activitat turística a Catalunya mentre que el turisme estranger significa el 84 % d’ingressos. Tot plegat aporta un total de 21.000 milions d’euros.

En aquest sentit, Chacón ha recordat que el turisme representa el 12 % del PIB català i ha demanat no menystenir-lo perquè “no n’hi ha cap altre sector que generi tants ingressos”. La consellera defensa que cal anar cap a un model més sostenible. Però Chacón recorda que hi ha molts comerciants que depenen del turisme, “si ens situem davant de la Catedral i analitzem el voltant veurem quants establiments en depenen. I no només a Barcelona, també a l’interior”. La consellera recorda que tenen calculat que 30 % d’establiments comercials no tornaran a obrir més.