Aquest diumenge a les 7.30 h ha aterrat el primer vol internacional a l’aeroport del Prat. Un avió de Ryanair procedent de Berlín que ha portat a Barcelona els primers passatgers que poden desplaçar-se lliurement per l’espai Schengen, sense haver de fer quarantena, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma aquest diumenge, dia 21. Després de tres mesos i una setmana, 98 dies en total, s’han acabat les restriccions de mobilitat i s’aixequen les fronteres. Segons Aena, durant el primer dia arriben una quarantena de vols a la Terminal 1: de moment és l’única que està en funcionament, la Terminal 2 està tancada.

Els viatgers que han arribat aquest diumenge han hagut de seguir tots els protocols que s’han posat en marxa per minimitzar el risc de contagi de la covid-19. Un triple control que consisteix a prendre la temperatura amb càmeres termosensibles, signar una declaració responsable de salut i finalment passar el filtre visual d’un metge. A partir d’ara, només podran entrar a la terminal les persones que hagin d’agafar un vol. Un fet que ha sorprès alguns usuaris: “Vinc a acompanyar la meva amiga perquè porta 10 maletes i no em deixen passar”, comenta una noia. “Ha de pujar una a una les maletes, deixar-les al mostrador de facturació sense cap vigilància i venir a buscar les altres”, afegeix preocupada.

A l’exterior, els taxistes esperen poder traslladar els primers turistes en molt de temps, ara bé aquestes arriben amb comptagotes. “No hi ha activitat. No ens movem. Estic aquí des de les 7 del matí i són les 11 i encara el meu vehicle encara és al fons de tot”, explica un taxista.

Aeroport del Prat

Una reobertura progressiva

Les connexions aèries no quedaran totalment restablertes immediatament, ja que la majoria d’aerolínies tenen previst recuperar progressivament les seves rutes a Europa i algunes encara no saben quan podran operar al 100 %. La connexió amb Portugal, però, haurà d’esperar fins a l’1 de juliol. Serà precisament a partir d’aquesta data quan, a poc a poc, s’anirà recuperant la mobilitat també amb alguns països de fora de l’espai Schengen.

Una imatge val més que mil paraules

El que és evident, però, és que des del 15 de juny els avions ja s’han multiplicat a l’espai aeri europeu, després de mesos de tancament de fronteres. La imatge de Flight Radar mostra de manera molt clara un espai aeri atapeït, sobretot a centreeuropa.

Flight Radar