L’epidèmia del coronavirus ha posat en evidència les mancances de l’atenció a les residències de gent gran i així ho han demostrat les dades sanitàries, amb un alt índex de contagis i mortalitat entre aquest col·lectiu vulnerable. De fet, el Parlament de Catalunya va acordar la creació d’una comissió d’investigació sobre la qüestió i la Generalitat ha estat demandada per la filla d’una àvia morta en un centre de gent gran. Però la Coordinadora de Residències 5+1 creu que cal fer un pas més enllà per aprendre dels errors del passat i insta tots els partits polítics a una renovació profunda del sistema.

Habitacions individuals per aïllar avis

La Coordinadora de Residències 5+1 ha demanat a les formacions parlamentàries que presentin una proposta de resolució centrada en la gent gran abans que acabi el període de sessions a l’estiu. Reclama que es reverteixi la privatització de les residències i considera imprescindible que no es cobreixin les places vacants als centres fins que totes les residències disposin d’habitacions individuals per aïllar els avis en cas de rebrot o una nova pandèmia. També sol·licita que hi hagi una ràtio d’un cuidador per cada quatre usuaris i disposar de servei mèdic i d’infermeria les 24 hores. I afegeix que se’ls ha de dotar d’equipaments mèdics per poder fer proves com els electrocardiogrames o tractaments mèdics intravenosos.

Manifestació el 16 de juny

Les residències ja han anunciat que, en paral·lel a la via parlamentària, faran una concentració dimarts, 16 de juny, a la plaça de Sant Jaume per tal d’exigir que les administracions escoltin les seves peticions per millorar el sistema de residències de gent gran.