La Generalitat gratificarà el personal sanitari per l’esforç demostrat durant la pandèmia del coronavirus. En total s’hi destinaran 140 milions d’euros amb una paga que els professionals rebran aquest mes d’agost. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que l’import de la gratificació anirà dels 350 als 1.350 euros en funció de la categoria professional i de la presencialitat de la feina exercida aquests mesos. La bonificació arriba després que aquests últims dies els metges hagin expressat el seu malestar per les condicions laborals.

En el cas dels metges que han hagut d’agafar la baixa aquest període també es comptarà com a treball efectiu. A més, el govern ha anunciat que el personal de les residències de gent gran també rebrà una compensació econòmica de 900 euros.

“És l’hora de passar dels aplaudiments al reconeixement”

La Generalitat vol reconèixer així l’esforç que han realitzat els sanitaris aquests darrers mesos, que han hagut de treballar en situacions amb un “alt nivell d’estrès”. Segons ha explicat el vicepresident econòmic, Pere Aragonès, “és l’hora de passar dels aplaudiments al reconeixement” per seguir millorant el sistema sanitari públic. Aragonès ha dit que aquest “és un primer pas” d’un canvi de paradigma i ha assegurat que la pandèmia ha evidenciat la necessitat de tenir “un servei públic fort”. Pel que fa als Mossos d’Esquadra i els bombers, Aragonès ha dit que estan acabant de delimitar “si hi haurà bonificacions”.

El govern també assegura que és conscient que l’esforç dels professionals sanitaris no s’ha acabat i, per això, també ha anunciat que els propers dos anys, 2021 i 2022, s’invertiran 40 milions d’euros anuals més que es pactaran amb les organitzacions sanitàries i els sindicats.

La Generalitat també insisteix a reclamar a l’Estat espanyol que transfereixi els recursos necessaris per poder sortir d’aquesta crisi.

Satse considera “insuficient” la mesura

El sindicat d’infermeria Satse ha valorat positivament l’anunci del decret de mesures compensatòries però dona per fet “que serà insuficient”. Tot i així, ha dit que “cal esperar a la publicació del text per valorar-ne el contingut amb detall”. Satse assegura que “el malestar de les infermeres no es una qüestió puntual, sinó que el problema és de base perquè el sistema està infrafinançat”.

El sindicat també considera “injust” que “aquella gent a qui s’ha enviat a casa o ha estat teletreballant per voluntat de l’empresa rebrà poca o cap retribució”. L’organització també critica “que només es considerin els mesos de març, abril i maig, quan les mesures excepcionals d’organització de la feina dels sanitaris continuen vigents”. A més, el sindicat denuncia que “els professionals de la sanitat privada, que ha estat posada al servei del benestar públic, no vegin reconeguda la seva feina”. En aquest sentit ha demanat al govern que requereixi a les patronals privades “que adoptin les mateixes mesures amb les seves treballadores”.

Metges de Catalunya valora “l’esforç” del govern

El sindicat Metges de Catalunya ha valorat “l’esforç que ha fet el govern” i confia que aquest sigui “un primer senyal” de la voluntat política per “millorar les pèssimes condicions salarials dels facultatius i revertir les retallades que s’arrosseguen des del 2010”. En aquest sentit, assegura que “en cap cas aquests plusos arraconaran la reivindicació de recuperar la retallada salarial que ha patit la professió”.

Metges de Catalunya també ha demanat al govern “iniciar en paral·lel un procés de reconstrucció del sistema sanitari per adaptar-lo a les noves necessitats, que tingui en compte el criteri facultatiu i inclogui una major injecció de recursos materials i humans”.

Per CCOO i UGT és una mesura “propagandista” i “classista”

Comissions Obreres qualifica la retribució aprovada per la Generalitat de ser una maniobra “unilateral, precipitada, propagandista, insuficient i sense criteris objectius”. Apunta que “el sobreesforç i el risc no són una qüestió de categories professionals” i que les pagues fixades són discriminatòries i exclouen alguns col·lectius. Per això demana que les retribucions es negociïn en el marc de la taula del diàleg social.

De la seva banda, la UGT creu que els criteris que s’han utilitzat per fixar les compensacions són “injustos, classistes i sectaris”. Pel sindicat, demostren el “menyspreu” del govern català cap als col·lectius que han estat més exposats en la pandèmia. També lamenta que la decisió “no ha estat negociada” amb els sindicats.