Una cinquantena de persones de diversos col·lectius, com la Coordinadora Antirepressiva, s’han aplegat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per denunciar “la irregularitat policial i judicial en les detencions i empresonaments” de diversos manifestants durant les protestes de la sentència del procés. Asseguren que durant les protestes es van empresonar més de 30 persones, es van fer més de 250 detencions i hi va haver centenars de ferits.

La Generalitat, personada en fins a 26 casos

La principal demanda dels col·lectius és demanar a la Generalitat que es retiri com a acusació particular de diverses de les detencions. En total, el govern català s’ha personat en 26 casos, i en alguns arriba a demanar penes de presó. “Ho trobem intolerable”, afirma una de les portaveus, i afegeix que va ser la Generalitat la que ens va animar a participar en aquesta lluita”.

Dani Gallardo, el jove madrileny que fa un any que és a la presó

En l’acte també hi ha participat el grup de suport a Dani Gallardo, un jove madrileny que va ser detingut a la capital en una manifestació contra el judici del procés i que fa un any que és a la presó d’Alcalá-Meco. Precisament, aquest divendres, 16 d’octubre, un centenar de persones es van aplegar a la plaça de Sant Jaume en el primer aniversari del seu empresonament.

L’inici de les demandes

La sentència del procés va desencadenar diverses mobilitzacions a Barcelona i al conjunt del territori català. En el transcurs d’aquesta jornada de protestes al carrer, els agents policials, tant dels Mossos com de la Policia Nacional, van fer diverses detencions. Durant els dies postsentència diversos col·lectius, com els entorns propers dels detinguts o bé els seus advocats, en van demanar l’alliberament immediat i l’arxivament de les causes. En alguns casos les detencions van acabar amb l’absolució, com el cas de la Paula, per exemple, que després de passar uns dies a presó va ser alliberada amb càrrecs; d’altres, però, encara no s’han resolt.