Les treballadores de la llar i les cures fan un pas més en la lluita per defensar els seus drets laborals. Associacions i sindicats d’aquest àmbit han organitzat la primera trobada estatal a Barcelona per denunciar la situació que pateixen històricament i que, asseguren, s’ha agreujat durant la crisi sanitària. Segons assegura Lissette Fernández, treballadora de la llar i membre del sindicat Sindillar, la situació és “totalment injusta”. Diu que durant la pandèmia ha quedat demostrat que “són treballadores essencials” i que per tant no és just que tinguin unes condicions laborals “tan precàries”.

La Lissette denuncia que moltes de les seves companyes treballen sense contracte laboral i per tant no tenen dret ni a vacances, ni a l’atur ni a poder agafar una baixa laboral. “Gairebé totes les companyes que estan com a internes cobren uns sous molt inferiors al que els pertoca”, ha afegit. Per tot això demanen canvis en les condicions laborals i que se les inclogui dins el règim general de la Seguretat Social, ja que ara per ara estan incloses dins un règim especial.

Acomiadades durant la pandèmia

Sindillar assegura que moltes de les seves afiliades van ser acomiadades durant la pandèmia. Considera que això és degut que les condicions laborals actuals no les protegeix, diu, del desistiment o el que és el mateix, assegura que les poden fer fora sense previ avís ni cap tipus de paga en concepte d’acomiadament. El sindicat ha organitzat una caixa de resistència per tal d’ajudar econòmicament les companyes acomiadades durant la crisi sanitària.

Ada Colau: “No podem normalitzar aquesta injustícia ni un dia més”

La trobada estatal, que es fa per primera vegada a la ciutat, ha tingut el suport del govern municipal. Hi han assistit l’alcaldessa, Ada Colau, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Colau ha destacat que, ara més que mai, s’ha de reconèixer que aquesta professió és “imprescindible”. “Si realment volem ser una ciutat democràtica i feminista, no podem normalitzar ni un dia més la injustícia i l’explotació que es produeixen en aquest àmbit”, ha declarat.