Les obres per eliminar la carbonatació de les façanes de quatre blocs de Canyelles s’han reactivat. Les bastides tornen després de tres anys en què el procés ha estat aturat per la pandèmia però, sobretot, per la manca de finançament públic. El 85 % d’aquestes reparacions les ha de costejar l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l’Estat, ja que el barri va ser obra del Patronat de l’Habitatge. Ara, la represa del procés és possible gràcies als fons europeus Next Generation.

Tres anys de neguit veïnal

No arrencava cap rehabilitació des del 2018, quan es va reparar l’edifici més llarg del barri, acabat al 2020. Des d’aleshores, tot estava en pausa. “Hi havia neguit entre els veïns que feia tres anys que havien dipositat els diners, uns 2.500 euros, i patien per si els perdien”, explica Miquel Abdón, de l’Associació de Veïns de Canyelles. L’obtenció de fons europeus és una doble bona notícia perquè permeten avançar en la rehabilitació del barri i marquen una data màxima per acabar: a finals del 2025. “S’accelera la rehabilitació de la carbonatació, hi ha més diners disponibles i es poden fer més edificis alhora”, es felicita Manuel Sánchez, també membre de l’entitat veïnal.

Esquerdes, despreniments i xarxes de protecció

La carbonatació és una patologia estructural que afecta el formigó de les façanes, un material bàsic en la construcció de tots els edificis que es van aixecar per iniciativa pública a Canyelles. Les conseqüències de la carbonatació són esquerdes en façanes i balcons, i despreniments de trossos més o menys petits, però no sempre inofensius. Per això en aquest temps s’han hagut de protegir alguns trams de façana amb xarxes i, fins i tot, en el cas del conegut restaurant 5 Hermanos ha calgut instal·lar una estructura per protegir els clients de la terrassa de possibles despreniments.

Millora l’aïllament i l’estalvi energètic

Les obres consisteixen a reparar els desperfectes de la carbonatació i aïllar les façanes. Això es tradueix en una millora del confort tèrmic dins els habitatges i, per tant, un estalvi econòmic. “Els veïns ho han notat molt i, per això, els que encara tenim pendent la rehabilitació, estem tant impacients”, assegura Abdón.

A més, aquestes intervencions transformen el paisatge del barri, ja que les façanes es pinten en combinacions de grisos, vermells, taronges i grocs, ben característics ja de Canyelles.