D’aquí a dues setmanes entrarà en funcionament la nova comissaria de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella, ubicada al número 4 del carrer de les Tàpies, al barri del Raval. Es troba just on hi havia l’antiga seu del Consell Comarcal del Barcelonès. Aquest dimarts l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat les instal·lacions policials i ha destacat que no és casual que la nova comissaria de la Guàrdia Urbana sigui al nucli de Ciutat Vella

De fet, l’equipament s’ubica al Raval: “Hi ha aquí molta vida en positiu però això també atreu furts i altres fets delictius. Per això s’ha reforçat la plantilla de la Urbana i s’obre una nova comissaria”, ha destacat Colau. El regidor del districte, Jordi Rabassa, també ha destacat la feina feta: “Ciutat Vella és un districte segur”, ha sentenciat.

El narcotràfic s’enquista al Raval

Un dels conflictes concrets de Ciutat Vella, especialment el Raval, és el narcotràfic. En aquest sentit, Rabassa ha demanat als Mossos d’Esquadra, encarregats de la investigació, una unitat específica que treballi exclusivament per combatre el problema: “Anem tancant, tancant i tancant punts de venda de droga, però se’n van obrint, obrint i obrint de nous. Demanem un salt per escapçar també les xarxes de distribució”, ha demanat el regidor.

Per la seva banda, Colau ha recordat que s’ha incrementat un 20 % la presència de la Guàrdia Urbana al barri: “No ens resignem que el narcotràfic s’instal·li a Ciutat Vella ni enlloc de Barcelona”, ha dit. L’alcaldessa ha destacat que, malgrat la percepció d’inseguretat, la capital catalana ha registrat una davallada del 22 % dels fets delictius respecte al 2019, i, de fet, és l’única de les quatre grans ciutats espanyoles en què s’han disminuït els delictes.

La nova comissaria de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella posarà el focus en la seguretat al Raval
Les instal·lacions permetran ampliar el nombre d’agents que treballen al districte

Per què s’ha fet la comissaria?

L’objectiu d’aquesta comissaria de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella és millorar la seguretat al districte i, més concretament, al barri del Raval. La seva funció no és pas substituir l’antiga comissaria, sinó que “s’hi suma”. De fet, el nou edifici permetrà ampliar el nombre d’agents que treballen al districte. Amb aquesta ja són tres les comissaries que hi ha a Ciutat Vella.

Per tant, què passarà amb la comissaria del número 43 de la Rambla? Tal com va confirmar Jaume Collboni, les instal·lacions seguiran en funcionament, però “com un centre d’atenció a les víctimes de delictes“, amb especial atenció a la violència masclista i a les investigacions contra narcopisos, proxenetisme i delictes contra el patrimoni.

Usos nous per a les cel·les en desús de les comissaries

Alhora, a l’edifici de la Rambla s’hi mantindrà el grup de la Urbana dedicat al tràfic d’éssers humans. La voluntat de l’Ajuntament és que en un futur pugui convertir-se en un equipament compartit amb els Mossos d’Esquadra, com ja ho és la comissaria del passeig de Joan de Borbó.