L’edifici més alt de Canyelles (250 metres) ha dit adeu a la carbonatació, una malaltia estructural que provoca esquerdes i petits despreniments. En els darrers dos anys, s’ha rehabilitat aquesta construcció, coneguda com El Barco i formada per 14 blocs i mig miler de pisos. Amb la seva reforma, el barri ha arribat a l’equador del procés de rehabilitació, que ha de reparar un total de 65 blocs. Entre els veïns, el sentiment és doble: satisfacció pel nou aspecte dels edificis i queixes pel retard que acumula el procés.

Edificis sense esquerdes i més sostenibles

En els prop de 30 blocs en què s’ha actuat fins ara, la reparació ha consistit a cobrir les façanes amb material aïllant per evitar que la humitat desfaci el formigó i apareguin esquerdes i petits despreniments. Aquestes actuacions afavoreixen, a més, l’estalvi energètic. “Els veïns dels blocs rehabilitats estan molt contents”, assegura Manuel Sánchez, de l’Associació de Veïns de Canyelles. “Han guanyat en estalvi energètic, no han de posar tant la calefacció o l’aire condicionat, i a sobre guanyem en seguretat perquè no es tornaran a repetir els despreniments de trossets de façana”.

Colors vius que perden lluentor

Però del que estan especialment orgullosos els veïns és de la renovació estètica del barri. A mesura que s’han anat rehabilitant, els edificis s’han anat pintant de colors vius. “Quan mires Barcelona des de Collserola, tot són colors grisos, ocres… però ara el barri està ple de colors vius, sembla sortit d’una postal”, afirma Sánchez.

Les façanes es renoven seguint el Pla director tècnic i cromàtic de Canyelles, acordat entre el Patronat Municipal de l’Habitatge i l’associació veïnal. Els colors terra originals s’han substituït per grocs, taronges, verds i vermells. El problema, però, és que algunes de les façanes han perdut color tan sols tres anys després d’estrenar-los. “No sé si la qualitat era l’adequada però la qüestió és que han perdut molt els tons”, lamenta Miquel Abdón, també membre de l’associació. “En un parell d’anys, els vermells que eren granes han quedat color salmó, uns taronges que eren taronja ara són mandarina, mandarines més aviat descolorides, i un verd festuc que ara ni és festuc ni és res”. Per això estan tramitant que es tornin a repassar els colors més afectats.

Finançament a quatre bandes i retards

La carbonatació és present pràcticament a un 75 % dels blocs del barri de Canyelles. Van ser construïts als 70 pel Patronat Municipal de l’Habitatge i, per això, les rehabilitacions estan finançades en un 60 % per la Generalitat i l’Estat i en un 25 % pel Patronat Municipal de l’Habitatge i els veïns han d’assumir un 15 % del cost. Aquest finançament públic fa que les diverses fases de rehabilitació hagin acumulat retards. En un principi, es calculava que podria enllestir-se la remodelació el 2021, però el cert és que encara no hi ha data per a la nova fase d’obres.