L’associació SOS Bebès Robats es reuneix a la plaça de Sant Jaume cada primer diumenge de mes amb l’objectiu que la gent conegui l’entitat i per fer visible aquesta anomalia a la ciutadania. Aquest diumenge, 5 de maig, encara és més especial perquè coincideix amb el Dia de la Mare.

La presidenta de l’associació SOS Bebès Robats Catalunya, Adelina Ruiz, assegura que les dones i les mares són les més afectades, ja que robar-los els fills ha estat un crim cap a elles. Demanen que el govern “destapi l’etapa negra, dolorosa i vergonyosa d’aquest crim”, ja que asseguren que fa nou anys que van darrere del govern i aquest no vol indagar en els fets.

L’associació ha fet arribar al congrés una proposta de llei per nadons. Ara, el seu objectiu és que s’aprovi la llei, que s’inverteixi amb diner públic i es treballi per aconseguir ajuda jurídica i també psicològica.

Amb aquestes accions pretenen donar a conèixer els milers de casos de robatoris de nens en el moment del part per donar-los en adopció. Exigeixen que s’investigui aquest fenomen per donar resposta d’entrada a les persones que sospiten que els van robar la identitat.

Per celebrar aquest dia especial la concentració ha comptat amb una actuació dels Castellers del Poble-sec, que han fet un pilar en el seu honor. A més, un dels veterans de la colla també és un dels afectats que busca al seu fill que va néixer el 1973 a la Clínica Maternal de la Lactància de Barcelona.

Alguns casos ja s’han resolt

Hi ha hagut casos resolts, tot i que els agradaria poder trobar solució per més afectats que encara no han trobat la seva identitat original. Un dels casos que s’ha pogut desenllaçar ha estat el del Joan Francesc Beamonte, un nen robat que ha aconseguit la seva identitat fa sis mesos. Abans se’l coneixia per a Joan Coll Corominola. Ara s’ha pogut reunir amb la seva família biològica i ha presentat una querella a la família que el va adoptar de manera il·legal.

Actualment hi ha famílies que encara no han trobat els seus fills i segueixen lluitant per aconseguir-ho. Des de l’associació creuen que aquesta feina seria més fàcil si la gent sabés el que està passant i es posés en contacte amb ells.