(ACN) L’auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) s’ha quedat petit aquest dissabte per l’acte Les proves prohibides al Suprem, al descobert, organitzat per Òmnium Cultural. Una projecció en què s’han pogut veure els vídeos aportats per les defenses dels imputats que el magistrat Pablo Llarena ha decidit deixar per la fase documental del judici del procés. S’hi han pogut veure alguns dels testimonis rebutjats per ser “prescindibles i impertinents” com el síndic de greuges, Rafael Ribó, o la premi Nobel de la Pau Jody Williams, que ha considerat que els líders independentistes “són presos polítics” i ha denunciat que des de l’Estat espanyol volen “intimidar els catalans” perquè “no expressin el que pensen”.

Al llarg de l’acte també s’han donat a conèixer detalls de les proves pericials rebutjades, com un informe realitzat per excomandaments de Scotland Yard que nega l’existència de violència i que hi hagi “cap evidència de rebel·lió” en la concentració del 20 de setembre del 2017 davant la conselleria d’Economia, cosa que contradiu la versió de la Guàrdia Civil durant el judici del procés.

La convocatòria ha servit per denunciar “les irregularitats” que, a parer seu, s’han produït durant el judici com els dos anys de presó preventiva, la “inexistència d’un calendari concret” i el “biaix informatiu” que ha tingut el procés pel gran nombre de testimonis contraris als processats amb el qual, segons Òmnium, “s’ha creat una realitat totalment paral·lela”.

Mauri demana que el nou Govern espanyol dialogui “respectant l’autodeterminació”

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, també ha parlat dels resultats del 28-A. Creu que obliguen Pedro Sánchez, a negociar “amb el 80 % de catalans” que li demanen solucionar el  conflicte per la via democràtica, “respectant el dret a l’autodeterminacio”. Mauri ha demanat a Iceta que no “miri cap a una altra banda” i “insti el govern espanyol a fer que l’Advocacia de l’Estat retiri tots els càrrecs contra els presos polítics”. Mauri ha afirmat que el 28 d’abril els catalans es van “guanyar de nou el dret a ser escoltats i a parlar sense condicions” i ha considerat que “el PSOE i el PSC estan agreujant el conflicte” mirant cap a una altra banda.