La Fundació Bayt al-Thaqafa, amb seu al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, en col·laboració amb Barcelona Activa programa un curs de perruqueria i barberia destinat a joves migrants. Cada trimestre, joves d’entre 17 i 21 anys, la majoria sense documentació, són els destinataris d’aquesta oferta formativa que va sorgir a proposta dels mateixos usuaris de l’entitat. Els assistents, a més dels coneixements en perruqueria i barberia, també aprenen nocions de l’idioma i la cultura del país d’acollida. En aquests moments s’està fent la segona edició d’aquest curs que ha tingut molt bona resposta ja que, segons assegura l’entitat, les 12 places disponibles s’esgoten de seguida.

Inserció social i laboral

El curs l’ofereix la Fundació Bayt al-Thaqafa, una entitat que treballa per facilitar la inserció social, cultural, cívica i política dels immigrants arabomusulmans. La Núria Juaneda, treballadora social de l’entitat, explica que “alguns dels participants al curs ja havien treballat al sector en els seus països d’origen“. De fet, assegura que “aquest taller es va crear a instàncies dels joves que venien i deien, ‘ostres no trobem oferta d’aquesta formació’.”

A través del curs, afegeix la Núria, els joves “tenen l’oportunitat de fer una formació sense requisits de documentació perquè sí que ens trobem amb casos de joves que no tenen cap tipus de documentació i, per tant, es troben barreres per poder accedir”.

Més que perruqueria i barberia

El curs té una durada de tres mesos. A la part teòrica, els ensenyen conceptes elementals de perruqueria i barberia que després posen a la pràctica en una perruqueria del barri. Però l’aprenentatge va més enllà. 

El curs té la col·laboració d’una perruqueria del barri. L’Esther Madrazo és la propietària de la perruqueria Lolita Blu i explica que s’hi va sumar al projecte perquè és una manera excel·lent que els joves s’integrin a la societat. L’Esther els ensenya coneixements pràctics i teòrics de la professió, però també “han de saber atendre el client, netejar perquè també s’ho trobaran en un treball de debò, i una cosa molt important, ja que parlem de nois musulmans, tractar amb dones i dones que siguin les seves caps”.

Quan el curs s’acabi, els joves tindran els coneixements i els documents necessaris per poder fer una formació més reglada, si així ho decideixen.