S’ha batejat amb el nom Partner 2 i ara aquest estudi ha confirmat el que ja se sospitava: que el tractament del VIH és una valuosíssima eina de prevenció. S’ha provat que el seguiment adequat del tractament antiretroviral redueix a zero el risc de contagi del VIH en parelles gais en què només un dels membres és portador del virus. Científics i experts de 14 països han participat en aquest estudi capitanejat des de Londres i Copenhaguen i amb la implicació de la Fundació Lluita contra la Sida, l’Institut IrsiCaixa i BCN Checkpoint.

Durant dos anys han fet el seguiment de 782 parelles gais serodiscordants, és a dir, en què només un dels dos membres té el VIH, que han realitzat 76.000 actes sexuals sense fer servir preservatiu ni un mètode de prevenció addicional. Durant l’estudi, només s’han detectat 15 infeccions noves dins al grup, però no n’hi va haver cap de relacionada amb la parella seropositiva en tractament, sinó que el contagi s’havia produït per relacions amb altres parelles.

El treball es publica aquest divendres a la revista ‘Lancet‘ i, segons Pep Coll, metge i investigador de la Fundació Lluita Contra la Sida, “proporciona evidències sòlides que el risc de transmissió del VIH en parelles homosexuals a través del sexe sense condó quan la càrrega viral està suprimida és zero”. Coll afegeix que els resultats donen “proves sòlides per ajudar a trencar l’estigma que encara porta associat”. Perquè la persona seropositiva estigui suprimida viralment cal que “tingui menys de 50 còpies del VIH per mil·lilitre de sang o nivells indetectables”, diu Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint i, per assolir-lo, es necessiten almenys sis mesos de teràpia antiretroviral -depenent dels fàrmacs- i no interrompre mai el tractament. Des d’aquesta entitat, recorden que la situació és diferent quan les relacions són esporàdiques i es desconeix l’estat serològic de l’altra persona; Pujol recorda que cal “fer servir algun tipus de protecció. En aquest sentit, la medicació preventiva, coneguda com a PrEP, també ha demostrat ser del tot eficaç per evitar la infecció del VIH“.