L’Institut Català de la Salut, l’IDIAP i la Universitat d’Oxford han analitzat conjuntament 120.000 casos de persones amb simptomatologia covid-19. Són casos de malalts que han estat detectats als centres d’atenció primària i que han permès realitzar un treball, de moment preliminar, que no només conclou que la mortalitat per la covi-19 és del 4 %, sinó que també apunta que les dones podrien estar més protegides que els homes davant del coronavirus. Ho fa pensar el fet que sis de cada 10 persones amb simptomatologia siguin dones, però en canvi, es morin més homes per la infecció (4,8 % d’homes en front del 3,4 % de dones). Una de les hipòtesis dels investigadors és que “les dones tenen un component de protecció”, que podria explicar que tinguessin una taxa de mortalitat més baixa, tot i tenir igual o més infeccions.

Estudi preliminar i en fase de publicació

La recerca, que es troba en fase de publicació i per tant no és definitiva, també apunta que un 15 % dels casos diagnosticats de covid-19 continuen ingressats al cap d’un mes del diagnòstic. I fins i tot en aquest cas, els hospitalitzats són més homes que no pas dones (19,2 % enfront de l’11,3 % de dones). El percentatge també és major en pacients d’entre 75 i 84 anys.

Les dades s’han obtingut del SIDIAP (Sistema d’Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció primària) amb una base de dades de registres d’atenció primària de l’ICS. S’ha creuat la informació sobre les proves PCR, amb la d’emergències hospitalàries, hospitalització i mortalitat. Els pacients inclosos han estat els majors de 15 anys diagnosticats entre el 15 de març i el 24 d’abril.