Raül Romeva ha començat la declaració en el judici del procés declarant-se un “home de pau” i “pres polític” i, com ha fet Turull aquest dimarts al matí, també ha retret al tribunal que no hi hagi traducció simultània del català. Al principi de la compareixença, ha anunciat que només contestarà el seu advocat, tal com va fer Junqueras, i que no respondrà la fiscalia perquè considera que és un “judici polític”.

“Avui fa un any, 365 dies, que estic a la presó i, per tant, em considero pres polític”

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

L’exconseller d’Afers Exteriors també s’ha mostrat convençut que la seva actuació està emparada en la Constitució. Ha afirmat que la carta magna espanyola “no prohibeix l’autodeterminació” i que, per tant “és qüestió de voluntat política que es pugui trobar la fórmula”. Romeva creu que xoquen dos principis legítims i per això ha dit que “quan estem en una situació de confrontació de legitimitats, el més democràtic és negociar, però en l’àmbit polític, no en una sala penal”.

L’extitular d’Afers Exteriors ha conclòs la seva declaració amb una crítica a la judicialització de la política i instant a la negociació. “Si estem avui aquí és perquè els qui havien d’haver fet política en el seu moment no ho van fer, hi van renunciar i els van passar a vostès, als tribunals, la responsabilitat de respondre a un problema a una qüestió que els pertany a ells. Per tant, jo els demano humilment, honestament, que no assumeixin aquesta responsabilitat, que tornin aquesta carpeta, encara que sigui incòmoda, perquè és incòmoda, allà d’on mai hauria no d’haver sortit, que és a la política.

Reivindica el dret a l’autodeterminació

“Jo he defensat el dret a l’autodeterminació, però és que no és delicte”. Amb aquesta frase, Raül Romeva ha reivindicat que l’actuació del govern de què va formar part no és delictiva. Considera que l’autodeterminació no està prohibida per la Constitució i que es tracta d’un “debat conceptual”. Per això, ha qualificat d'”inconcebible” que es persegueixi penalment. “És delirant que s’acusi qualsevol de les accions que vam fer des del departament o des del govern d’il·lícit penal, i molt més de malversació de diners públics, no té cap lògica ni cap sentit i ho rebutjo de pla“, ha dit després.

Romeva ha explicat al tribunal que es considera demòcrata, republicà i europeista i s’ha mostrat crític amb les acusacions. En aquest sentit, ha afirmat que “els que defensem aquests valors tan importants ens trobem al banc dels acusats, i en canvi aquells que amenacen de manera ostensible aquests valors i aquesta Europa dels drets i les llibertats, s’asseuen a l’estrada, entre les acusacions“.

“Manifestar-se no pot considerar-se mai un alçament”

Tot i que el 20 de setembre, Romeva no va ser a la concentració davant el departament d’Economia en protesta conta la macrooperació de la Guàrdia Civil, l’exconseller ha dit que, en termes generals, va ser una mobilització cívica i pacífica. Ha atribuït incidents com que es malmetessin vehicles de la Guàrdia Civil, a la responsabilitat individual d’alguns concentrats.

Pel que fa a l’1 d’octubre, ha dit que sí que va veure violència però que va ser “la que van exercir de manera incomprensible i injustificada els cossos i forces de seguretat de l’estat”. Romeva ha afirmat, a més, que la conducta d’alguns agents “no s’enquadra amb com ha de ser una policia democràtica en un país democràtic”.

La seva declaració arriba al quart dia del judici, després d’haver escoltat els també acusats Oriol Junqueras i Joaquim Forn, i aquest dimarts al matí, Jordi Turull. Es preveu que la resta de processats declarin al llarg d’aquesta setmana i que a partir de dimarts vinent comencin a declarar els testimonis.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]