Al clavegueram de Barcelona hi viuen més de 200.000 rates. Ho conclou un estudi elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Es tracta del primer gran cens que es fa a l’estat espanyol per calcular la presència d’aquests animals rosegadors. L’informe, elaborat en el marc del projecte BCNRats, alerta que les rates poden transmetre malalties infeccioses a les persones que viuen a la ciutat, tot i que conclou que fins ara no existeix cap evidència directa de cap transmissió.

En total, s’han analitzat 63 de punts de la xarxa de clavegueram visitable de Barcelona. En aquests punts, es va triar un tram de 90 metres i s’hi van instal·lar una trentena de trampes de captura durant quatre nits consecutives. El resultat és que es van capturar 11,24 rates de mitjana en cadascun d’aquests trams, el que suposa una estimació de 106.739 rates en total a la xarxa de clavagueram estudiada.  “La xarxa no visitable del clavegueram té algunes característiques diferents de la visitable. Això en dificulta l’extrapolació”, va dir Sandra Franco, tècnica de control de plagues de l’ASPB, a la presentació de l’estudi.

La Barceloneta, on s’han capturat més rates

Tot i que el càlcul de la població de rates és aproximat, si que permet veure algunes zones de la ciutat on s’ha detectar més densitat de rosegadors que d’altres. La Barceloneta, per exemple, és el barri de la ciutat on més densitat de rates s’han detectat. Dels quatre punts de control que s’han estudiat, en dos s’han capturat entre 14 i 48 rates durant quatre dies, una xifra molt superior a la mitjana, i en dos més entre 9 i 14 rosegadors.

Els altres barris que també han tingut captures de rates superiors a la mitjana (entre 14 i 48 rates) són Canyelles, la Prosperitat, la Trinitat Vella, Sant Andreu, Sant Gervasi-la Bonanova, la Vila de Gràcia, Sants, el Poble-sec i la Nova Esquerra de l’Eixample. Un dels altres punts on s’han vist rates a Barcelona és al Camp de l’Àliga a Vallcarca.

Increment de la població de rates el 2014

L’estudi del projecte BCNRats es va fer entre el desembre del 2016 i el novembre del 2017 després que l’any 2014 es detectés un increment “considerable” del nombre de rates a la ciutat, amb un 24 % més d’animals respecte a l’any anterior. El responsable del servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes de l’Agència de Salut Pública, Víctor Peracho, ho atribueix a una “explosió demogràfica cíclica de l’espècie”.

L’Agència també ha comprovat que, per ara, les rates barcelonines no són resistents als raticides, com sí que passa a altres ciutats europees, els EUA i el Canadà. En aquests territoris, aquests animals estan modificant el genotip per un possible abús d’aquest producte.

rates Camp de l'Àliga