Vaixell d'Open Arms salpant

Aquest diumenge, Open Arms ha rescatat 40 persones que estaven en una barca a la deriva en aigües internacionals, just davant de la costa de Líbia. A través de les xarxes socials, l’ONG ha anunciat que ara es disposa a viatjar fins a un port a Itàlia. “Els hem atès i avisat les administracions pertinents perquè se’n fessin càrrec. Ara els escorten fins a Lampedusa”, han explicat. Segons l’ONG, en l’embarcació hi viatgen quatre nadons i tres dones embarassades amb alt nivell de deshidratació després de tres dies de travessia.

No és casual l’elecció d’anar fins a Lampedusa. Durant les últimes hores, aquesta illa italiana ha estat escenari d’un nou episodi de tensió quan les autoritats italianes van detenir a la capitana del vaixell de rescat Sea Watch 3, Carola Rackete, després que aquesta desembarqués l’embarcació amb 40 immigrants rescatats, sense l’autorització necessària. El ministre d’Interior italià, Matteo Salvini, va acusar Rackete de comportar-se com a una delinqüent. A més, Salvini va amenaçar les altres ONG, entre les quals hi ha Open Arms, d’aplicar-los al mateix tracte si decidien entrar en aigües italianes. 

Aquest dijous, Open Arms havia anunciat que reprenia les seves feines de rescat de migrants al Mediterrani central malgrat que el permís que li va concedir el Govern espanyol només l’autoritza a repartir material humanitari i no per fer missions de cerca i rescat. El fundador de l’ONG, Òscar Camps, va confessar que preferien ser “abans presos que còmplices” i va alertar que, actualment, “ser capità és una professió de risc”.

La notícia del rescat es coneix escasses hores després que les autoritats líbies anunciessin la intercepció de tres vaixells amb 391 migrants, en les últimes 72 hores en aigües del Mediterrani. Segons la Guàrdia Costanera líbia, els migrants van ser transportats a la ciutat de Khoms, situada a un centenar de quilòmetres a l’est de Trípoli, on van rebre ajut humanitari immediat abans de ser traslladats a centres de detenció en aquesta localitat i la veïna de Zintan.