Pa de pessic sense gluten

Una de cada 204 persones és sensible al gluten a Catalunya, segons un estudi epidemiològic recollit per l’Agència de Salut Pública. S’estima que la sensibilitat a aquesta proteïna afecta 450.000 persones a tot Catalunya i, per tant, manifesten els símptomes propis de la celiaquia quan prenen gluten.

Tot i això, cal diferenciar entre les persones sensibles al gluten i els celíacs diagnosticats. Aquest grup, a més de la sensibilitat a la proteïna, també en tenen al·lèrgia i representen prop de l’1 % de la població, amb 75.000 diagnòstics. Aquesta malaltia s’ha quintuplicat a escala mundial en els últims 25 anys i, pot manifestar-se en qualsevol etapa de la vida, tot i que és més freqüent en adults que no pas en nens.

Dos milions de celíacs no diagnosticats

El 20 % dels nous casos de celiaquia que es diagnostiquen són en persones majors de 60 anys i els símptomes, sovint, no són gaire clars. És per això, que es calcula que la taxa d’infradiagnòstic d’aquesta malaltia és del 80 %. Això, suposa que al voltant de dos milions de persones són celíaques a tot Espanya i no ho saben.

La cistella “lliure de gluten” és 1.000 euros més cara malgrat el creixement del sector

Cada vegada són més les persones que busquen productes lliures de gluten quan fan la compra i l’oferta d’aquests aliments s’ha incrementat a les prestatgeries dels supermercats. De fet, n’hi ha molts que ja tenen seccions especialitzades per a celíacs i comerços que s’hi dediquen exclusivament. Segons les xifres del sector, el mercat Lliure de Gluten factura 80 milions d’euros a l’estat i la previsió de creixement anual és del 15 %.

Aquest increment de vendes també ha contribuït a rebaixar els preus dels productes sense gluten. No obstant això, segueixen sent més cars que els tradicionals. Una persona celíaca gasta, de mitjana, 78 euros mensuals més que un consumidor de gluten. Això, cada any, suposa un import extra proper als 1.000 euros. De fet, aquesta és una crítica habitual que fan molts celíacs: consideren que els productes sense gluten haurien d’estar subvencionats perquè són els únics que poden menjar.

D’altra banda, les associacions de celíacs també adverteixen que no consumir gluten no hauria de convertir-se en una moda, tal com està passant globalment. Recorden que els celíacs no en consumeixen perquè és nociu per al seu cos. Això, però, no significa que ho sigui per tothom.

Itàlia, la referència mundial

Quan un celíac viatja a Itàlia, sovint, ho fa amb la por d’anar al país per excel·lència de la pasta i no tenir clar si podrà trobar opcions aptes per a la seva dieta. Però el temor és infundat perquè, precisament, Itàlia ha estat el país que millor s’ha adaptat a l’alimentació sense gluten. Sent el blat i, per tant, el gluten, la base de la seva alimentació, els italians se les han enginyat per trobar les fórmules adequades per poder mantenir la seva tradició gastronòmica sense comprometre la salut dels celíacs.

A Catalunya, les marques estan començant a adaptar moltes variants dels seus productes per a celíacs i persones sensibles al gluten. Moltes d’aquestes s’han pogut veure a la BCN Gluten Free, que s’ha celebrat a la Farga de l’Hospitalet. Una fira especialitzada en els productes per a celíacs i que ha ofert una àmplia varietat gastronòmica amb més de 100 expositors.