Les restriccions a Catalunya d’aquest juliol per fer front a l’escalada de contagis que aquest dilluns va anunciar el govern prohibeixen el consum de menjar i begudes al carrer. Les limitacions, però, varien segons l’espai i el grup de persones i hi ha casuístiques que sí que deixen marge al consum d’aliments i begudes a la via pública.

A continuació resolem alguns dels dubtes que, amb l’arribada de l’estiu, poden sorgir després de les mesures del Procicat sobre el consum de menjar i begudes a l’aire lliure, com fer un gelat mentre es passeja, beure un granissat o una orxata o bé fer un pícnic o un entrepà en un parc amb la família o amics.

Puc fer un pícnic amb la família o els amics?

No, la limitació no permet fer trobades en grup per fer un àpat o beure a l’aire lliure. Protecció Civil ha explicat a betevé que la prohibició inclou, per exemple, un pícnic a la platja o en un parc en grup.

Puc menjar l’entrepà de mig matí a la porta de la feina?

Sí, fer un àpat en solitari al carrer és possible. Protecció Civil posa l’exemple de menjar durant una pausa de la feina al carrer com a opció vàlida.

Puc menjar un gelat pel carrer o beure una orxata?

Sí, si te’l prens sol. Amb l’arribada de l’estiu, segur que et planteges si pots fer un gelat o una orxata mentre passeges. Si el consumeixes de forma individual i vas sol, pots. En canvi, si un grup d’amics consumiu un gelat aturats al mig del carrer, seria consum en grup, i per tant, no estaria permès. L’opció més factible per menjar un gelat o prendre un granissat o orxata compartint una estona amb el teu grup d’amics (màxim 10) és fer-ho en una terrassa.

Els nens d’un casal d’estiu poden menjar al carrer?

Sí, el govern ha explicat que consumir aliments i begudes al carrer en entorns escolars està permès.

Puc menjar a la platja amb els amics?

No, si ho fas amb grup. Qualsevol consum d’aliments o begudes en grup a l’exterior està prohibit, però sí que pots consumir si ho fas de forma individual.

Puc quedar amb els amics per fer botellada?

No, el consum d’alcohol a la via pública no està permès. Ho prohibeix l’ordenança de civisme de l’Ajuntament de Barcelona i també una resolució de la Generalitat de Catalunya aprovada l’estiu passat.

Està permès consumir a la terrassa d’un bar o restaurant?

Sí, la limitació de menjar a l’espai públic no inclou el consum en bars i restaurants. En aquest cas, s’apliquen les restriccions referents a la restauració, que obliguen els establiments a tancar a les 0.30 h i les taules a l’exterior estan limitades a un màxim de 10 persones.