vaga sara febrer 2023
Imatge d'una protesta de la plantilla del servei SARA el 2021

Coincidint amb la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, l’Assemblea de Treballadores del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) ha convocat una concentració a la plaça de Sant Miquel. La protesta, que ha tingut el suport de CCOO, CGT, UGT i la Intersindical, pretenia denunciar la situació “alarmant” en què es troba aquest servei municipal d’atenció a les víctimes de violència masclista.

Els sindicats asseguren que l’Ajuntament “no està dotant el SARA de les eines de treball” personals, econòmiques i materials que considera “necessàries” per executar el servei. En aquest sentit, adverteixen que aquest servei municipal “té un dèficit de dimensionament molt greu” per la manca de personal i de recursos, la qual cosa, segons els treballadors, té un “impacte directe en l’atenció a les víctimes de violència masclista i en el seu procés de recuperació”.

En un comunicat, els convocants de la concentració denuncien que algunes de les dones que han atès “s’han vist empeses a tornar a les llars d’on han sortit fugint de situacions de violència masclista, fet que aguditza la situació de risc”. Tot plegat perquè, segons diuen, “des de fa anys hi ha manca de places als recursos residencials” i moltes víctimes de violència masclista “són acollides a pensions on no hi ha espais adequats, no hi ha atenció professional especialitzada i no es poden cobrir necessitats que puguin sorgir“.

D’altra banda, els sindicats també denuncien que les treballadores del SARA tenen les “agendes saturades”, fins al punt que, per poder accedir a una cita, “el termini d’espera pot arribar al mes i mig”. Així mateix, lamenten que aquest servei municipal “no disposa d’un sistema eficient i eficaç” per cobrir les necessitats econòmiques bàsiques i d’allotjament de les víctimes, ja que el servei de targetes monedes que vol implementar l’Ajuntament deixa fora moltes de les usuàries, que no hi poden accedir.