Una vintena de membres de la PAH, juntament amb altres sindicats d’habitatge, han ocupat aquest dimecres una oficina del BBVA, situada al districte de l’Eixample, per reclamar lloguers socials en diversos pisos que té l’entitat bancària a la ciutat. Segons la plataforma es tracta de diversos imobles que el banc va traspassar a la immobiliària Divaran, de la qual posseeix el 20 %. El 80 % restant pertany al fons voltor Cerberus.

Els activistes han ocupat l’oficina per denunciar que la propietat ja fa un any que ha confirmat que farà pagar un lloguer social als inquilins, però aquest acord encara no ha arribat. Un fet que s’agreuja perquè els procediments judicials per no pagar la hipoteca segueixen endavant. A més, expliquen que els afectats no han pogut contactar amb cap interlocutor directe per explicar la seva situació.

 

Demandes que s’agreugen amb la pandèmia

Una de les veïnes afectades, Glòria Vaquerizo, fa vuit anys que demana poder pagar un lloguer social del pis on viu, ja que ha hagut de deixar de pagar la hipoteca. En el seu cas, la propietat li va confirmar un lloguer social el mes d’octubre passat, però encara no ha pogut signar el contracte. Això li provoca molta angoixa, no només per la incertesa, sinó també pel context de pandèmia.

Per la seva banda, el portaveu de la PAH, Santi Mas de Xaxàs, ha explicat que tant BBVA com Cerberus i Divaran “són el mateix gos amb diversos collars” i que per aquest motiu han decidit ocupar l’oficina situada entre els carrers d’Ausiàs March i Girona. A més, ha demanat a l’entitat bancària que “no jugui amb les vides de les famílies” i que compleixi la Llei 24/2015 que obliga els grans propietaris a oferir lloguers socials.

La regulació dels lloguers, a votació

El portaveu també s’ha pronunciat sobre la possible regulació del preu dels lloguers que es votarà aquest dimecres al Parlament. Mas de Xaxàs ha dit que esperen que la llei s’aprovi i que els partits que encara dubten “mirin més a la ciutadania i no tant als fons voltors”. A més, ha afegit que la nova regulació dels lloguers garantiria no només la rendibilitat als grans propietaris, sinó també un nivell de vida adequat per a tothom.