Uns 500 veïns de Sant Andreu s’han concentrat aquest divendres a la tarda davant la seu del Districte per protestar contra el sistema de recollida de residus porta a porta, que va entrar en funcionament dilluns passat. Els manifestants —que fa uns dies van crear un perfil de Twitter batejat irònicament com a Fans del Porta a Porta— demanen canvis profunds en el nou sistema o bé que es retiri completament.

Al voltant de dos quarts de vuit del vespre s’han plantat a les portes del districte, a la plaça d’Orfila, per sentir la seva veu. Una ràdio del barri que emetia en directe des de la plaça no els ha cedit el micròfon, i alguns dels presents han optat per sabotejar el programa i obligar-lo a recollir. Ja sense interferències, els manifestants han fet retronar crits de “fora Colau” i “no volem el porta a porta” mentre compartien els aspectes que menys els agraden del nou sistema. Alguns dels presents han lligat bosses d’escombraries a la porta de l’edifici.

Entre altres coses, volen que s’ampliï la franja de recollida (que ara és de 20 a 22 h), que no es facin servir bosses transparents —per protegir la intimitat dels veïns— i que tampoc s’identifiquin amb xips. Reclamen a l’Ajuntament una alternativa o amenacen de dur les escombraries davant la seu del Districte o a l’avinguda de la Meridiana.

El sistema de recollida porta a porta —que ja funciona des de fa tres anys a Sarrià— es va estrenar dilluns a Sant Andreu. Els primers dies es van acumular algunes bosses al carrer. Des de l’Ajuntament, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va fer una valoració positiva tot i que va reconèixer alguns desajustos, principalment manca d’informació i la indisciplina d’alguns veïns, que a vegades és fruit del desconeixement. 

Tot i això, alguns veïns de Sant Andreu no veuen amb bons ulls el nou sistema des del l’inici. Asseguren que la iniciativa s’ha fet sense implicar-hi el veïnat afectat. També critiquen que s’identifiquin els mals exemples enganxant un missatge per dir que els residus s’han tret el dia equivocat, però que no es retirin.