porta a porta

La recollida d’escombraries porta a porta s’ha estrenat a Sant Andreu de Palomar. Els veïns d’aquest barri de Barcelona ja no poden llençar les escombraries als contenidors habituals, després que s’hagi implantat aquest nou sistema. Als carrers ja només hi queden els contenidors de vidre. La resta, un total de 238, es van retirar diumenge.

Des d’aquest dilluns els veïns han de baixar les escombraries a la porta de casa en unes bosses que porten un xip incorporat per poder identificar les llars d’on provenen. Ho han de fer en un horari marcat, al vespre. A més, el tipus de residus que poden deixar-hi depèn del dia de la setmana: la fracció orgànica es pot baixar tres dies, els envasos, dos dies, i el paper i el rebuig, un. Els serveis municipals recullen les bosses a partir de les 22 h.

28.000 habitants més d’un miler de comerços

De moment, el sistema s’ha desplegat en una part del nucli antic del barri, que inclou 6.000 habitatges. En una segona fase, a partir de l’octubre, s’estendrà a 6.000 llars més, de manera que l’Ajuntament calcula que s’arribarà a 28.000 habitants. També se’n veuran afectades 1.154 activitats comercials.

A les finques de més de 44 habitatges, s’han instal·lat bústies comunitàries per a la fracció orgànica. Són d’ús exclusiu per a cada comunitat, amb un clauer electrònic que identifica l’habitatge i en desbloqueja el tancament poder-hi llençar la bossa.

Pel que fa als comerços, la gestió serà diferent segons la mida del negoci. Els establiments petits, amb un volum de residus semblant a un habitatge, seguiran el mateix calendari que la resta de la ciutadania. En canvi, els negocis més grans tindran un reforç de recollida per a fraccions concretes “segons la seva tipologia i necessitats “.

Queixes veïnals

El nou mètode, però, no ha agradat a tothom. Part dels veïns hi estan en contra, especialment pels horaris en què s’ha de treure la brossa. També creuen que serà difícil de gestionar per a la gent gran o qui tingui mobilitat reduïda.

Sant Andreu de Palomar és el segon barri on s’implanta el sistema porta a porta. El primer va ser el nucli antic de Sarrià on, segons dades municipals, es va triplicar la recollida selectiva. Després de Sant Andreu, el següent punt on es desplegarà el sistema serà Horta, que començarà després de l’estiu. Sant Antoni començarà el canvi a finals d’any amb els primers contenidors d’escombraries intel·ligents.