Els veïns del passatge de Xile continuen mobilitzats. Tot i que l’empresa Getir ha fet marxa enrere i ha anunciat que el local que havia d’acollir un supermercat fantasma a les Corts finalment serà un espai de formació interna per al personal de la companyia, la manifestació contra l’activitat d’aquest local es manté aquest dimarts. Els veïns són “moderadament optimistes” amb la notícia, però consideren que la protesta és més necessària que mai per pressionar perquè es reguli l’activitat d’aquests punts de venda en línia de lliurement ràpid.

La manifestació s’ha convocat aquest dimarts, a les 19.30 h, en el mateix passatge de Xile, a la cantonada amb el carrer del Cardenal Reig.

Una normativa que en reguli l’activitat

Els veïns asseguren que, tot i que el local del passatge de Xile tindrà un ús no comercial, hi ha altres supermercats fantasma a la ciutat i cal que se’n reguli l’activitat. Per això, la protesta es manté perquè l’Ajuntament de Barcelona treballi en una normativa que estableixi on es poden instal·lar aquests punts de venda i com han de funcionar.

D’aquesta manera, volen que s’estudiï l’impacte sobre la mobilitat o la contaminació acústica que generen aquests locals, per fixar-ne uns límits d’horari o d’ocupació de l’espai públic amb els vehicles de repartiment, entre d’altres.

Getir, a favor d’una regulació comuna

L’empresa Getir, que va aterrar a Barcelona al setembre, també es mostra partidària d’una regulació. “Creiem que estem fent un model nou“, reconeix Hunab Moreno, director general de Getir a Espanya i Portugal, i per això, es mostra partidari de treballar en una normativa que marqui les pautes generals per a aquest model de negoci. Es tracta de facilitar la convivència amb els usuaris de la zona, ja siguin veïns, vianants o altres empreses.

Estem molt a favor de regular l’activitat. Volem tenir un contacte estret amb cada municipi per establir unes pautes generals
Hunab Moreno, director general de Getir a Espanya i Portugal

Moreno assegura que es tracta d’una botiga molt similar a un supermercat, però sense venda directa, és a dir, només dona servei en línia. “Nosaltres complim tots els requisits que compleix un supermercat”, afirma, però hi ha aquest lliurement immediat, que “marca la diferència i no està regulat.

En aquest sentit, Moreno argumenta que regular el sector permetrà que les empreses treballin en igualtat de condicions, i aquest nou model de negoci sigui acceptat. També destaca que ells són molt rigorosos en el protocol de la flota de vehicles de repartiment (motos i bicis elèctriques): “Els repartidors tenen una zona de descans habilitada als locals per esperar mentre no hi ha comandes” per garantir la seguretat i bona convivència, defensa.

Mobilització en xarxa

Els veïns de Sant Ramon han matingut converses amb altres veïns afectats per la mateixa problemàtica. A Sant Martí hi ha un d’aquests supermercats i els veïns han demanat al districte que analitzi l’impacte que té aquesta activitat.

També han rebut suport dels veïns de les Corts, que s’oposen a la macrocuina.