Així ens afecta el canvi d'hora i la pèrdua d'hores de llum

Compte enrere per al canvi d’hora d’octubre, quan passarem a l’horari d’hivern. Serà el diumenge 29 d’octubre, uns dies abans de la castanyada. Haurem d’endarrerir una hora els rellotges: a les tres de la matinada seran les dues. Aquest és un dels canvis horaris menys populars perquè perdem molta llum solar a les tardes, ja que l’hora de sortida i posta de sol passa a ser més d’hora (fins i tot pot ser fosc abans de les 18 h!). Aquest fet, el de perdre hores de llum, ens afecta més del que ens pensem.

Menys energia i dificultats per dormir, efectes del pas a l’horari d’hivern

Et notes amb menys energia i tot et fa mandra? Tens més dificultats per dormir? És normal i, encara que sembli estrany, és perquè tenim menys llum que abans. Quins efectes té el canvi d’horari d’hivern en el nostre cos? Què li passa quan ha de fer aquesta adaptació a un horari amb menys llum solar? A continuació, resumim quins són els principals efectes:

  • Menys energia i cansament: sentir-se cansat i amb poques ganes de fer activitats i d’engegar projectes nous. La reducció d’hores de sol disminueix la presència de vitamina D, que es troba a la llum solar i és una de les responsables de donar-nos energia.
  • Problemes de concentració: un altre dels efectes és, en contraposició, estar més inquiet i tenir més dificultats per focalitzar-se en una activitat.
  • Alteracions del son: el canvi d’hora també pot fer que ens costi conciliar el son o tinguem més insomni.
son-confinament
La pèrdua d’hores de llum altera el son
  • Irritabilitat: l’organisme pot veure’s afectat pels canvis i els ritmes de son i descans i provocar irritabilitat i estrès.
  • Apatia i tristor: amb la foscor i l’augment del fred, passem més hores a casa, fem menys esport i baixa el nostre nivell de serotonina.
  • Desajustos de la gana: el canvi d’hora pot provocar desajustos en la gana ja que les hores dels àpats canvien una hora.
clients a la terrassa d'un bar
Un grup de persones en una terrassa d’un bar de Barcelona

Per què ens afecta tenir menys llum?

Les nostres hormones canvien segons la llum solar i quan hi ha una reducció brusca d’hores de llum, podem patir alteracions ja que la llum solar és fonamental per al nostre organisme. Es parla del trastorn afectiu estacional per englobar els efectes físics i mentals deguts a aquests canvis. Es compara amb el procés que passen algunes espècies animals a l’hivern que entren en un estat de letargia o el “jet lag” quan viatgem.

És normal, dona’t temps!

Ara ja saps que és normal notar alteracions arran del canvi d’hora. Segons els especialistes, necessitarem entre tres dies i una setmana per acostumar-nos al nou horari d’hivern. Tot i això hi ha gent a qui pot afectar fins i tot més i qui no nota absolutament cap canvi. Això dependrà de les característiques fisiològiques i de caràcter de cadascú per acostumar-se als canvis.