Foto: Vicente Zambrano

(ACN/Redacció) Un estudi ha detectat que tenir més de 70 pulsacions per minut es relaciona amb més risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular i de mort, segons els resultats d’un estudi liderat per investigadors del Grup de Recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Biomèdiques (IMIM – Hospital del Mar).

S’han analitzat dades de 10.466 participants en l’estudi REGIGOR (Registre Gironí del Cor), fet que ha permès identificar l’increment de les pulsacions com una manera d’obtenir informació sobre el risc de desenvolupar aquestes patologies. Se’ls van mesurar les pulsacions després de cinc minuts de repòs i se’ls va fer un seguiment regular durant més de 10 anys per avaluar-ne l’estat de salut. 1.398 persones van morir durant el període de l’estudi i 962 van tenir un problema de salut cardiovascular.

El seguiment ha permès concloure que existeix una relació entre un major nombre de pulsacions i un increment del risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i mortalitat.

L’investigador principal de l’estudi i de l’IMIM, el doctor Roberto Elosua, ha explicat que la relació entre més pulsacions i més risc de mortalitat ja s’havia observat en altres poblacions, però aquest estudi és el primer realitzat a Catalunya. A més, s’ha concretat que la relació apareix a freqüències cardíaques per sobre dels 70 batecs per minut.

Un altre indicador: els batecs per minut en repòs

El treball dels investigadors ha permès situar de forma concreta aquesta xifra i relacionar-la amb l’increment del risc de morir 10 anys després. És a dir, de mitjana, les persones que tenen 80 batecs per minut en repòs tenen un 30 % més de risc de morir en els pròxims 10 anys comparat amb les persones que tenen 70 batecs per minut, segons el cap del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital del Mar i signant de l’estudi, Albert Clará.

Elosua recomana evitar el consum de substàncies estimulants i fer esport o meditació per reduir el nombre de pulsacions. El control del nombre de pulsacions respon a les necessitats de l’organisme a cada moment i està regulat per una part del sistema nerviós que s’anomena autònom, amb dos tipus d’activitat principals, el simpàtic, que activa i incrementa les pulsacions, i, el vague, que les redueix.