Les obres de reurbanització al carrer del Pla dels Cirerers, al barri de les Roquetes, han descobert les restes del tercer refugi antiaeri a Nou Barris, fins ara desconegut. Fa dues setmanes que el van localitzar i, de moment, les restes estan tapades provisionalment sota una lona de plàstic. La troballa és especialment rellevant perquè reforça la teoria que ja hi havia un petit nucli de població en aquesta part del districte abans que hi arribés la immigració de les dècades dels 50 i 60. Entitats com l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ja fa temps que ho defensen.

L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris demana ara que es documentin al màxim possible les restes i que, en la mesura que sigui possible, es pugui fer visitable. En els propers dies es protegirà la rasa per a la seguretat dels veïns i per evitar actes incívics. La idea és iniciar aviat les excavacions per determinar el grau de conservació del refugi.

No és l’únic refugi registrat a les Roquetes

De fet, el refugi 695 no és l’única galeria de mina construïda l’any 1938 a la zona. Al mapa dels refugis de la Guerra Civil del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona hi ha ubicats dos refugis molts propers: un al carrer d’Oriol i l’altre al carrer de Catasús. Amb les obres de reurbanització d’aquests carrers es van fer també un control arqueològic, però els resultats de les cates van ser negatius.

“Tenim constància que hi havia tres refugis i trobar-ne aquest és tota una sorpresa“, comenta Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris. Per a l’entitat és tot un al·licient per recuperar part de la memòria local del barri. “Sempre es diu que les Roquetes és un barri construït per l’emigració, però aquests refugis demostren que als anys 20 aquí hi havia cases, que posteriorment van ser enderrocades”, apunta Gil.

El tercer refugi descobert a Nou Barris

L’any 2018 unes obres van destapar un altre refugi antic al carrer de la Florida, a la Prosperitat, actualment senyalitzat i tapat. Els informes tècnics van descartar les visites, però les excavacions van poder documentar l’entrada i la galeria, recuperar alguns objectes de l’interior i recrear una visita per l’interior del refugi.

Actualment el refugi del carrer de la Florida es troba tancat

El de Can Peguera és l’únic refugi antiaeri que es es pot visitar avui dia a Nou Barris. Els veïns el van construir en començar a la zona els bombardejos dels avions italians. El refugi antiaeri 647 es va construir a la part més alta del barri, al carrer de Cornudella, i s’endinsava per l’interior del Turó de la Peira a través del mur de contenció.