Desenes de persones s’han concentrat aquest dimecres a les portes del Parlament per defensar els drets de la gent gran i reclamar a les administracions que posin fi a les retallades que han empobrit aquest col·lectiu. Al final de la protesta, les entitats convocants de l’acte, entre les quals hi ha la Plataforma Unitària de la Gent Gran de Catalunya, la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO o la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT, han entregat un manifest al president del Parlament, Roger Torrent. La concentració s’ha fet aprofitant que aquesta setmana se celebra el Dia Internacional de la Gent Gran.

Menys recursos i menys qualitat de vida

En l’escrit denuncien que les administracions públiques “no compleixen amb l’obligació de buscar els recursos necessaris perquè les persones grans tinguin cobertes totes les seves necessitats” i apunten que aquest col·lectiu és un dels més vulnerables a les retallades, sobretot tenint en compte que les pensions ja suposen la principal font d’ingressos per a més d’un 35 % de les llars catalanes. A més, segons el manifest, l’austeritat econòmica dels darrers anys ha reduït les cobertures en sanitat i ha provocat un encariment de les despeses sanitàries de les persones grans. El resultat de tot això ha estat una pèrdua de la qualitat de vida.

Les millores que reclamen

Per garantir un envelliment actiu dels avis i que deixin de ser un dels col·lectius més afectats per les retallades, els sindicats i les plataformes de jubilats reclamen a les administracions públiques que es potenciïn els sistemes públics de salut, dependència i drets socials, s’impulsi l’atenció primària o s’elimini el copagament sanitari. A més, demanen que es garanteixi la sostenibilitat del sistema públic de pensions i que es recuperi la revaloració de les pensions d’acord amb l’evolució de l’IPC. Mentre això no passi, els sindicats alerten que continuaran amb les mobilitzacions.