Un terç de les persones catalanes que tenen algun tipus de dependència no reben cap tipus de prestació o ajuda prevista a la Llei de la dependència, segons un estudi fet per la patronal de recursos assistencials, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA). Es tracta de 75.000 persones afectades, que, segons la directora general de la patronal, Montserrat Llopis, poden haver d’esperar “fins a sis anys per rebre les ajudes sol·licitades”. Ho ha assegurat Llopis en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

La situació s’agreuja: sis persones moren cada dia en aquesta situació, segons l’ACRA, que titlla de “llimbs”. Segons els càlculs de la patronal, la manca d’agilitat és un dels problemes del sistema català, que ha convertit Catalunya en la comunitat autònoma amb un percentatge més alt de persones que, tot i tenir el grau de dependència reconegut, no reben cap ajut ni prestació per gestionar-ho. Hi ha 18.438 persones en llista d’espera per a una residència pública a Catalunya, segons dades de l’ACRA.

Creació d’un departament d’atenció a la gent gran per pal·liar la situació

Llopis ha afirmat que l’ACRA ha demanat a l’Estat espanyol la creació d’una conselleria d’atenció a les persones grans, a la qual cal “dotar d’un PIB del 2 %”, que actualment se situa “en el 0,5 %”. L’objectiu d’aquest departament ha de ser, segons Llopis, treballar en la prevenció i agilitzar el sistema de protecció català.

D’altra banda, la patronal del sector considera que s’ha d’impulsar les prestacions econòmiques vinculades als serveis i augmentar-ne les quanties actuals, que són d’entre 400 i 700 euros aproximadament. D’aquesta manera, moltes persones podrien accedir a una plaça privada de residència –es calcula que n’hi ha 5.000 de lliures- de forma immediata i, per tant, les llistes d’espera es reduirien considerablement.